Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin https://www.dzzrenjanin.rs Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin Wed, 28 Apr 2021 09:40:26 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.1 https://i2.wp.com/www.dzzrenjanin.rs/wp-content/uploads/cropped-Logo-1.png?fit=32%2C32&ssl=1 Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin https://www.dzzrenjanin.rs 32 32 59844634 ДЕЖУРСТВА ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d1%83%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0/ Wed, 28 Apr 2021 09:40:20 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=5000 За време првомајског и укршњег празника дежурне службе у Дому здравља “Др Бошко Вребалов” су: Дечији диспанзер од 6:30 до 20 часова Служба хитне медицинске помоћи радиће 24 сата Стоматолошка поликлиника и Дечија стоматологија од 7 до 13 часова Девета здравствена амбуланта од 6:30 до 20 часова Амбуланте у насељеним местима Меленци, Ечка, Елемир и […]

The post ДЕЖУРСТВА ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
За време првомајског и укршњег празника дежурне службе у Дому здравља “Др Бошко Вребалов” су:

 • Дечији диспанзер од 6:30 до 20 часова
 • Служба хитне медицинске помоћи радиће 24 сата
 • Стоматолошка поликлиника и Дечија стоматологија од 7 до 13 часова
 • Девета здравствена амбуланта од 6:30 до 20 часова
 • Амбуланте у насељеним местима Меленци, Ечка, Елемир и Перлез дежураће од 8 до 12 часова

The post ДЕЖУРСТВА ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
5000
ДА ГРАДИМО ЗДРАВИЈИ СВЕТ https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%98%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82/ Mon, 12 Apr 2021 09:52:25 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4978 Светска здравствена организација основана је са визијом да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Сваке године, на дан оснивања ове међународне организације, 7. априла, обележава се Светски дан здравља. Ове године, глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом “Да градимо здравији свет”. Доступност здравствене заштите […]

The post ДА ГРАДИМО ЗДРАВИЈИ СВЕТ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Светска здравствена организација основана је са визијом да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Сваке године, на дан оснивања ове међународне организације, 7. априла, обележава се Светски дан здравља.

Ове године, глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом “Да градимо здравији свет”.

Доступност здравствене заштите је једно од основних права сваког човека без обзира на пол, расну или верску припадност, социјално или економско стање или политичко уверење. Неједнакости у здрављу представљају значајан јавноздравствени проблем и последица су неједнаких животних могућности, како у породици и локалној заједници тако и на радном месту. Неке неједнакости у здрављу могу се приписати биолошким разликама или сопственим изборима, док се друге приписују околини и спољним факторима који су изван контроле појединаца.

КОВИД-19 снажно је погодио целу планету, све слојеве друштва, не познајући границе нити класне поделе. Али оно где се разлика јасно показала јесте у спремности да се тај удар поднесе. Непобитно је да се најтеже са овом пошасти носе оне заједнице и друштва које су и пре пандемије биле најрањивије, сиромашније, изложеније бројним болестима, са незадовољавајућим квалитетом и доступношћу здравствене заштите. У таквим срединама, борба са пандемијом има значајно мање шансе за успех.

Како би обележили Светски дан Здравља, Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ у сарадњи са зрењанинским Црвеним крстом организовали су бесплатну акцију меренја основних параметара здравља. Акција је била изузетно посећена.

The post ДА ГРАДИМО ЗДРАВИЈИ СВЕТ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4978
ОГЛАС ЗА ПОСАО https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b0%d0%be-2/ Tue, 06 Apr 2021 08:23:04 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4972 За потребе службе и повећаног обима посла Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ расписао је конкурcе за радна места: Возач кола санитетског транспорта – 1 извршилац Медицинска сестра/техничар – 1 извршилац Медицинска сестра/техничар у амбуланти (гинеколошко-акушерска сестра) –  2 извршиоца Услови конкурса као и потребна документација налазе се у прилогу текста. Oglas – vozac Oglas – […]

The post ОГЛАС ЗА ПОСАО appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
За потребе службе и повећаног обима посла Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ расписао је конкурcе за радна места:

 • Возач кола санитетског транспорта – 1 извршилац
 • Медицинска сестра/техничар – 1 извршилац
 • Медицинска сестра/техничар у амбуланти (гинеколошко-акушерска сестра) –  2 извршиоца

Услови конкурса као и потребна документација налазе се у прилогу текста.

Oglas – vozac

Oglas – sestra

Oglas – akuserska sestra

 

The post ОГЛАС ЗА ПОСАО appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4972
ПРОДАЈА АУТОМОБИЛА https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0/ Mon, 29 Mar 2021 08:43:46 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4963 Дом здравља “Др Бошко Вребаов” огласио је продају возила непосредном погодбом. На продају дато је осам аутомобила коришћених за потребе Дома здравља. Листу аутомобила и услове продаје можете погледати у прилогу текста. OGLAS – NEPOSREDNA POGODBA

The post ПРОДАЈА АУТОМОБИЛА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Дом здравља “Др Бошко Вребаов” огласио је продају возила непосредном погодбом. На продају дато је осам аутомобила коришћених за потребе Дома здравља. Листу аутомобила и услове продаје можете погледати у прилогу текста.

OGLAS – NEPOSREDNA POGODBA

The post ПРОДАЈА АУТОМОБИЛА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4963
ВАГИНАЛНИ СЕКРЕТИ https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%b2%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8/ Fri, 26 Mar 2021 10:03:29 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4956 Вагинални секрет је течност коју луче жлезде вагиналне слузокоже и грлића материце и има важну функцију у одржавању хигијене гениталних органа жене. Вагиналним секретом се избацују мртве ћелије и бактерије из гениталних органа, чиме се одржава чистоћа вагине и спречава настанак инфекција. Нормалан вагинални секрет је прозиран или бео, без непријатног мириса. Повећана количина секрета, […]

The post ВАГИНАЛНИ СЕКРЕТИ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Вагинални секрет је течност коју луче жлезде вагиналне слузокоже и грлића материце и има важну функцију у одржавању хигијене гениталних органа жене. Вагиналним секретом се избацују мртве ћелије и бактерије из гениталних органа, чиме се одржава чистоћа вагине и спречава настанак инфекција. Нормалан вагинални секрет је прозиран или бео, без непријатног мириса. Повећана количина секрета, поготову са промењеним изгледом и мирисом, често је показатељ инфекције и захтева додатне анализе, преглед и лечење. Постоји шест група вагиналног секрета.

I група је вагинални секрет који се јавља код девојчица. Нормални вагинални секрет је прозирани беличаст, без мириса. Ово је нормалан вагинални секрет и не захтева никакву терапију.

II група је вагинални секрет код сексуално активних жена. Ово, такође, спада у групу нормалног секрета и не захтева никакву терапију.

III група вагиналног секрета је најчешћи патолошки налаз код сексуално активних жена. У ову групу секрета улази више узрочника вагиналних инфекција – бактерије. Најчешћи узрочници су микроорганизми који су део нормалне флоре вагине и црева (ешерихија коли, стрептококе, стафилококе, коли бацили, ентерококус, анаеробне бактерије), али које доминирају у односу на добре бактерије (лацтобациле) које су у нормалним условима доминатне и штите вагиналну слузницу од инфекције. У одређеним ситуацијама (пад имунитета, хронична обољења, употреба неких лекова, стрес…) долази до повећања концентрације лоших бактерија наспрам добрих бактерија. Секрет је доста измењен, беличасте или жућкасте боје, са врло непријатним мирисом који подсећа на мирис покварене рибе, често је праћен и осећајем вагиналног свраба. Инфекција често пролази и без тегоба, али се мора лечити локалним медикаментима. Довољна је тераија само женског партнера.

IV група вагиналног секрета – изолована је бактерија  Неиссериа гоноррхоеае. Инфекција гонококом (гонореја) је до појаве антибиотика била врло честа инфекција код жена и мушкараца, сада спада у врло ретке. Знаци инфекције су гнојави, густ секрет из вагине, са црвеном и отеченом слузницом. У овом сличају захтева се лечење оба партнера.

V група вагиналног секрета – изолован је паразит Трицхомонас вагиналис. Сектер има промењену боју, структуру и мирис – врло је обилан, зелено-жућкасте боје, пенушав, врло непријатног мириса. Јавља се и инфекција уринарног система, са сврабом и пецкањем приликом мокрења. Ова инфекција се такође лечи антибиотицима, оба партнера.

VI група вагиналног секрета – изолована је гљивица Цандида. Она изазива најчешћу инфекцију код сексуално активних жена. Кандида је нормлан становник вагине и црева, али у одређеним ситуацијама као што су пад имунитета, трудноћа, употреба антибиотика, менопауза, менструација, дијабетес – долази до повећања услова за раст и размножавање гљивице, при чему се повећава њен број. Ова инфекција лечи се антимикотицима, адекватним препаратима за интимну хигијену, препоручује се дијета са што мање свих врста шећера.

The post ВАГИНАЛНИ СЕКРЕТИ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4956
ЛЕЧЕЊЕ ПРОМЕНА НА ГРЛИЋУ МАТЕРИЦЕ https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%bb%d0%b8%d1%9b%d1%83-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b5/ Tue, 23 Mar 2021 10:37:20 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4935 У лечењу патолошких промена на грлићу материце може се користити: LOOP ексцизија Конизација Радикална хистеректомија Зрачна терапија Патолошке промене на грлићу материце, видљиве колпоскопским прегледом и потврђене патохистолошком анализом, треба у потпуности одстранити како не би прерасле у карцином. Једноставни хируршки третмани, попут LOOP-а и конизације, који се раде у хоспиталним условима, најчешће су довољни […]

The post ЛЕЧЕЊЕ ПРОМЕНА НА ГРЛИЋУ МАТЕРИЦЕ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
У лечењу патолошких промена на грлићу материце може се користити:

 1. LOOP ексцизија
 2. Конизација
 3. Радикална хистеректомија
 4. Зрачна терапија

Патолошке промене на грлићу материце, видљиве колпоскопским прегледом и потврђене патохистолошком анализом, треба у потпуности одстранити како не би прерасле у карцином. Једноставни хируршки третмани, попут LOOP-а и конизације, који се раде у хоспиталним условима, најчешће су довољни и не утичу на даљи нормалан сексуални живот жене или њену могућност да има децу.

Лечење грлића који је захваћен минималним патолошким променама (CIN I, II или III) подразумевају једну од тзв. техника ексцизије:

 • LOOP ексцизиом се одстрањује део глића који има микро промене које су уочене на време и имају добру прогнозу. ЛООП је метода којом се уз помоћ електричне струје и жичаних омчица различитих величина уклања оболео део грлића. Одстрањено ткиво на тај начин се такође шаље на хистопатолошку анализу. Овом методом отклања се површни део грлића, мање него методом конизације, на тај начин готово у потпуности је сачувана анатомија грлића. Високофреквентна струја која се користи код ЛООП-а коагулише крв у крвним судовима те је крварење оскудније и опоравак краће траје у поређењу са конизацијом. Ова метода будући да је минимално инвазивна се најчешће користи код жена које имају налаз CIN I.
 • Конизација грлића је хируршки захват којим се одстрањује нешто већи део грлића материце у облику купе или конуса, у односу на LOOP ексцизију. Узорак се након тога шаље на патолошку анализу. Колики ће узорак бити узет зависи од много фактора, пре свега дела ткива који је захваћен променама и величине самог грлића, година живота, хормонске активности. Код млађих жена узима се плићи, али шири узорак. Код старијих жена узорак се узима углавном дубље. Конизација се користи код малих промена, невидљивих голим оком које имају “добру” прогнозу (CIN II или CIN III).

Лечење грлића који је захваћен већим патолошким променама подразумева радикалније хируршке методе лечења или зрачну терапију:

 • Радикална хистеректомија је операција приликом које се одстрањује материца заједно са оболелим делом грлића и околним ткивом, горња трећина вагине, јајници, јајоводи и лимфне жлезде у малој карлици. Овај тип хируршког лечења намењен је за терапију карцинома грлића материце који се нису проширили на околна ткива ван грлића материце.
 • Узнапредовали инвазивни карциноми грлића који су већи од 4цм и који су захватили околна ткива, нажалост не могу се лечити ни једном горе наведеном оперативном техником већ се примењује зрачна терапија, са или без хемиотерапије.

Три симптома која су сигуран знак да хитно треба да се јавите лекару су:

 • Крварење које се понавља након сексуалног односа
 • Упоран сукрвичав вагинални секрет
 • Бол у малој карлици

Уколико се промене на грлићу материце уоче на време излечење је 100%, то треба имати увек на уму! Зато закажите преглед код свог изабраног гинеколога. Заказивање прегледа у Диспанзеру за жене је од 10-ог у текућем месеце за наредни месец док се термини не попуне.

The post ЛЕЧЕЊЕ ПРОМЕНА НА ГРЛИЋУ МАТЕРИЦЕ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4935
ДОПУНСКА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ ПРЕГЛЕДУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%83%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%83-%d0%b3/ Mon, 22 Mar 2021 08:00:42 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4923 Допунска дијагностика која се спроводи при откривању патолошког налаза ПАП-а бриса грлића материце је : Колпоскопија Узимање гинеколошких микробиолошких брисева Биопсија и експлоративна киретажа цервикалног канала КОЛПОСКОПИЈА је назив за гинеколошки преглед при коме се користи специјално прилагођен оптички апарат КОЛПОСКОП. Апарат је тако конструисан да гинекологу олакшава посматрање површине грлића материце под увеличањем, као […]

The post ДОПУНСКА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ ПРЕГЛЕДУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Допунска дијагностика која се спроводи при откривању патолошког налаза ПАП-а бриса грлића материце је :

 • Колпоскопија
 • Узимање гинеколошких микробиолошких брисева
 • Биопсија и експлоративна киретажа цервикалног канала

КОЛПОСКОПИЈА је назив за гинеколошки преглед при коме се користи специјално прилагођен оптички апарат КОЛПОСКОП. Апарат је тако конструисан да гинекологу олакшава посматрање површине грлића материце под увеличањем, као и посматрање површине епитела грлића након наношења разблажене киселине и јода. Преглед је неинвазиван, траје 5-10 минута и у потпуности је безопасан и безболан. Циљ таквог прегледа је откривање тачне локализације и врсте промена на грлићу материце (АW епитела, мозаика, пунктација, атипичне васкуларизације…) које се иначе не могу видети голим оком гинеколога. Захваљујући томе, детектовањем тачне локализације и врсте промене, у додатној дијагностици биопсиом узимамо исечак ткива са таквог места, на тај начин добијамо дефинитивну дијагнозу уочених промена на ћелијама у патолошком ПАП-а брису.

Диспанзер за жене поседује три модерна колпоскопа изузетно високог квалитета. Колпоскопиом смо у стању да детектујемо милиметарске патолошке промене на грлићу. Колпоскопија нам такође служи за праћење промена након биопсије, медикаментозне, хируршке или зрачне терапије премалигних и малигних промена.

Колпоскоп служи и за преглед вагине и спољних гениталија, такав вид прегледа се назива вулвоскопија. Најчешће се користи при прегледу кондиломатозних промена на вулви и вагини, али и за откривање премалигних и малигних промена.

Колпоскопију треба увек урадити када се при рутинском гинеколошком прегледу, голим оком уоче беличасте промена – леукоплакиа или црвеноружичасте промене-еритроплакиа (у општој популацији често називана “раница”) чак и у ситуацијама када је ПАП-а брис добар. Леукоплакиа је орожавање грлића и увек захтева додатну дијагностику, док је еритроплакиа најчешће физиолошко-хормонски зависна промена на грлићу и углавном се среће код млађих жена у раном репродуктивном добу и углавном је безопасна.

Колпоскопију треба увек урадити уколико се појави крварење након односа или када се појаве полне брадавице – кондиломи било које локализације.

УЗИМАЊЕ ГИНЕКОЛОШКИХ МИКРОБИОЛОШКИХ БРИСЕВА је додатна дијагностика ради утврђивања присуства микроорганизама који могу проузроковати инфекције и промене на грлићу материце. Узимање брисева на бактериолошке и гљивичне културе, хламидију, микоплазму, уреаплазму омогућава циљану терапију на основу антибиограма. Посебно место у дијагностици има узимање цервикалног бриса на ПЦР детекцију онкогених 12 типова хуманих папилома вируса који могу изазвати карцином грлића материце.

БИОПСИЈА И ЕКСПЛОРАТИВНА КИРЕТАЖА ЦЕРВИКАЛНОГ КАНАЛА се ради у случају када је скрининг ПАП тест патолошки, а колпоскопиом се открије и тачна локализација измењеног епитела на грлићу материце. Биопсија је узимање исечка ткива са површине грлића које је тачно обележено при колпоскопском прегледу. Добијени материјал се шаље на хистопатолошку обраду којом се добија дефинитивна дијагноза. Биопсија се ради у дневној болници у аналгоседацији и опоравак је брз, пацијенткиња истог дана иде кући. Након интевенције се може јавити оскудно крварење које је краткотрајно. После биопсије пар дана се не треба купати у кади са топлом водом, избегавати сексуалне односе, испирања вагине и не користити тампоне.

The post ДОПУНСКА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ ПРЕГЛЕДУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4923
MAРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0/ Wed, 10 Mar 2021 10:00:10 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4915 Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а […]

The post MAРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању, и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал, и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

С обзиром да малигне болести заузимају једно од водећих места на листи и морбидитета, а и морталитета, у Календару јавног здравља поред марта, месеца који је посвећен борби против овог опаког обољења, такође се и 04. фебруар обележава као Светски дан борбе против рака, а 15. фебруар, као Међународни дан деце оболеле од рака, јер на жалост ни најмлађа категорија становништва није поштеђена ове пошасти древног, а и савременог друштва.

Здравствене установе су у обавези да планирају промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знакова малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је веома важно борити се противи митова, дезинформација и заблуда у вези са малигним болестима, јер одлагање и/или избегавање раног откривања, адекватног лечења и неге доводи до лошијег исхода по здравље. Неопходно је оснажити читаву заједницу, како би се креирало јавно мњење против дискриминације људи оболелих од малигних болести, како на радном месту тако и у здравственом систему, као и у читавом друштву.

The post MAРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4915
ХАЛА КАО ВАКЦИОНИ ПУНКТ https://www.dzzrenjanin.rs/%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%83%d0%bd%d0%ba%d1%82/ Wed, 27 Jan 2021 08:51:00 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4886 Данас је у зрењанинскиј хали спортова Медисон отворен вакцинални пункт са шест тимова за имунизацију грађанства против вируса Sars-Cov-2. Интересовање за вакцинацију веће је од капацитета Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ те је одлучено да хала Медисон буде отворена за ову намену. „Овај пункт отворен је у сарадњи са два министарства, Министарством здравља и Министарством […]

The post ХАЛА КАО ВАКЦИОНИ ПУНКТ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Данас је у зрењанинскиј хали спортова Медисон отворен вакцинални пункт са шест тимова за имунизацију грађанства против вируса Sars-Cov-2. Интересовање за вакцинацију веће је од капацитета Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ те је одлучено да хала Медисон буде отворена за ову намену.

„Овај пункт отворен је у сарадњи са два министарства, Министарством здравља и Министарством државне управе и локалне самоуправе. Овде ће бити вакцинисано грађанство, они који су се пријавили преко Е-управе. Спискове свакодневно добијамо од Завода за јавно здравље Зрењанин и око триста пацијената данас ће бити вакцинисано“, рекла је др Гордана Ђурић, координатор за масовну имунизацију кризног штаба Градске управе Зрењанин.

У овај пројекат укључили су се волентери Црвеног крста Зрењанин који су дали значајан доприносу у организацији вакцинације, као и Специјална болница за рехабилитацију „Бања Русанда“ одакле је као помоћ дошло три лекара и седам сестара.

Пункт у хали посетио је градоначелник Зрењанина, Симо Салапура који је искористио прилику да се вакцинише.

„Желео бих да поручим свим нашим суграђанима да верују лекарима, струци, научним достигнућима јер је вакцинација једини начин да савладамо корону и да заштитимо своје здравља. Радују нас подаци да данас први пут од 24. новембра 2020.год имамо мање од 1000 активних случајева заражених овим вирусом. То није разлог за опуштање и даље морамо да се придржавамо прописаних мера како би коначно стабилизовали број оболелих у нашем граду“, навео је Салапура.

The post ХАЛА КАО ВАКЦИОНИ ПУНКТ appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4886
ОГЛАС ЗА ДОДЕЛУ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА https://www.dzzrenjanin.rs/%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%83-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0/ Tue, 19 Jan 2021 07:30:58 +0000 https://www.dzzrenjanin.rs/?p=4882 Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин расписује интерни оглас за пријаву кандидата за доделу специјализација здравственим радницима. Са Планом усавршавања здравствених радника и здравствених сарадника за 2021. годину који је одобрен од стране Управног одбора Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин, кандидати могу да се пријаве за доделу специјализација из: ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ – једна специјализација […]

The post ОГЛАС ЗА ДОДЕЛУ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин расписује интерни оглас за пријаву кандидата за доделу специјализација здравственим радницима. Са Планом усавршавања здравствених радника и здравствених сарадника за 2021. годину који је одобрен од стране Управног одбора Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин, кандидати могу да се пријаве за доделу специјализација из:

 • ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ – једна специјализација
 • ПЕДИЈАТРИЈЕ – једна специјализација
 • ГИНЕКОЛОГИЈЕ – једна специјализација
 • УРГЕНТНЕ МЕДИЦИНЕ – једна специјализација
 • МЕДИЦИНЕ РАДА – једна специјализација

Критеријуме за специјализацију и услове конкурса можете видети у прилогу текста.

Interni oglas SPECIJALIZACIJE

The post ОГЛАС ЗА ДОДЕЛУ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА appeared first on Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin.

]]>
4882