365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА

Национални дан без дуванског дима се обележава сваког 31. јануара, а са циљем да се јавности скрене пажња на штетност цигарета и дуванског дима.
Србија је једна од водећих земаља у Европи по учесталости коришћења дуванских производа. Нажалост, дувански производи, као и дувански дим, утичу лоше не само на особе које их конзумирају, већ и на особе у њиховој непосредној околини.
Пушење не само да изазива рак плућа, него је одговорно и за чак 17% смртних исхода насталих услед кардиоваскуларних обољења. Поред ових фаталних болести, пушење утиче неповољно и на органе попут гуштераче, јетре и бешике. Поражавајуће статистике за Србију говоре да је сваки трећи ученик средње школе барем једном у животу пробао цигарете а чак 11% свих средњошколаца каже да редовно конзумира дуванске производе.
Упркос свим тим чињеницама, конзумација дуванских производа и даље остаје неискорењена.
У циљу подизања свести о овом проблему и допирања до што већег броја људи, потребно је едуковати најмлађе чланове популације о опасностима и здравственим ризицима које ова лоша навика носи са собом. Оно на чему се такође потенцира у оквиру досадашњих кампања јесте забрана излагања деце дуванском диму (нарочито у затвореним просторима, попут вртића, аутомобила, кафеа, играоница и сличног), али се такође наглашава и улога целокупне заједнице у подстицању постојећих пушача да се одрекну ове штетне навике, како би постали узор будућим поколењима која треба да живе без дуванског дима.

Scroll to Top