31. МАЈ СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Сваке године, 31. маја, обележава се Светски дан без дуванског дима како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама пушења и појачали напори који би резултирали престанком пушења.

Светска здравствена организација (СЗО) 31. маја 2022. године спроводи глобалну кампању за Светски дан без дувана „Дуван: претња нашој животној средини”. Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада.

Кампања ће такође имати за циљ да разоткрије напоре дуванске индустрије да „озелени” своју репутацију и производе, тако што ће се пласирати као еколошки прихватљиву.

Саветовалиште за младе Дома здравља “Др Бошко Вребалов “ је ове године у сарадњи са Црвеним крстом организовало предавање шестим разредима у Основној школи “ Жарко Зрењанин”, као и акцију у тржном центру Биг, како би младима указали на штетан утицај дувана по здравље,а самим тим утицали да се самњи број особа које активно или пасивно удишу дувански дим.

Смањење потрошње дувана треба идентификовати као кључну полугу за постизање свих циљева одрживог развоја, а не само оних који су директно повезани са здрављем.

Поред наведеног, глобална кампања такође, позива владе и креаторе политике да појачају законодавство, укључујући имплементацију и јачање постојећих шема како би произвођачи постали одговорни за еколошке и економске трошкове отпада од дуванских производа.

Scroll to Top