ШТА ЈЕ БИТНО У ИСХРАНИ ТРУДНИЦЕ?

Не преједајте се! Преобилна исхрана је пут ка гојазности која носи са собом низ компликација: отежан порођај, рађање „крупније“ деце (деца преко 4.5 кг на рођењу имају повећан ризик од појаве гојазности у каснијим фазама живота, као и обољења које прате гојазност).

Битно је да водите рачуна, не само о количини хране коју ћете унети у току дана, већ и о квалитету исхране (тј. избору, начину припреме и биолошко-дијететској вредности намирница).

Правилном исхраном се сматра правилно избалансирана и разноврсна исхрана, тј исхрана која задовољава и ваше потребе, а и потребе плода у хранљивим материјама (беланчевине, масти, угљени хидрати, витамини и минерали).

Колики пораст телесне тежине се сматра пожељним или оптималним?

Оптималним се сматра повећање телесне тежине труднице за 9 -11 кг.

Од изузетног је значаја, и за вас и за вашу бебу, редовна контрола ваше телесне масе, самим тим и ваше исхране. Наиме, како дефицитарна (»сиромашна«), тако и преобилна исхрана често је одговорна за настанак побачаја, тешког порођаја, рађања детета мале телесне масе, спорог опоравка мајке након порођаја… Такође, нискокалорична исхрана доводи до стварања кетонских тела (као продукти разградње масти из телесних резерви мајке) одговорних за настанак менталних оштећења детета

У првом тромесечју трудноће препоручљив је пораст телесне масе од 1- 4 кг. У овом периоду запажено је одржавање телесне масе од пре трудноће или чак благи губитак килограма (као последица јутарњих мучнина и учесталог повраћања на почетку трудноће). Током другог и трећег тромесечја трудноће пораст телесне масе не би требало да буде већи од 0.5 кг недељно. Уколико уочите опасност од појаве гојазности, обавезно контролишите своју тежину и пораст килограма ограничите на 0.3 кг недељно.

Колике су дневне енергетске потребе труднице?

У току трудноће, за раст плода и покретање његовог све већег тела, као и за раст постељице и других ткива мајке, неопходна је већа количина енергије. Дневне енергетске потребе се повећавају за 150 кцал у првом тромесечју, док у тругом тромесечју расту за око 300 кцал дневно у односу на енергетске потребе жена које нису у «другом стању».

Scroll to Top