СТУДИЈА ПРАЋЕЊА ЕФЕКАТА ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ COVID 19

Вакцинација становништва је најуспешнија мера за сузбијање пандемије и превенцију настанка болести, а посебно је значајна јер смањује ризик од тешких форми болести које би захтевале болничко лечење.

Медицински факултет у Београду спроводи студију о имунитету након вакцине против Covid 19 инфекције у више градова у Србији, међу којима је и Зрењанин.  У спровођењу студије у Зрењанину  учествују Завод за јавно здравље Зрењанину и Дом здравља “Др Бошко Вребалов ” у Зрењанину.

Студија има за циљ да се на одабраном узорку популације испита поствакцинални имунитет (количина антитела) након примене вакцина против Covid 19 инфекције. Као специфични циљеви студије, постављени су одређивање дуготрајности имунолошке заштите и процена утицаја придружених болести на имунолошки одговор код испитаника.

У студији могу учествовати све особе старије од 18 година, које желе да приме прву дозу вакцине и које претходно нису имале Covid 19 обољење (позитиван тест на Covid 19, антигенски или PCR) уз пристанак за учешће након добијања детаљних информација о студији. У току учешћа у студији испитаницима ће се вадити крв за тестирање на присуство антитела против Covid 19 пре апликовања прве дозе вакцине, 15 дана након друге дозе вакцине, 180 и 360 дана након прве дозе, укупно 4 пута.

Они који желе да учествују у студији  могу се пријавити на број телефона  062/ 804 11 29, сваког радног дана од 7 до 14h како би заказали свој термин и добили потребна обавештења и даље инструкције.

Scroll to Top