СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

 

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21. јануара до 27. јануара 2019. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ тринаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце и на петом је месту. Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ).

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази. 

Током 2018. године у оквиру скрининг програма у Служби за заштиту жена зрењанинског Дома здравља позвано је 6.508 жена а одазвало се њих 3.018, што је око 46%. Од прегледаних жена откривена су три карцинома грлића материце.

Европску неђељу превенције рака грлића материце Дом Здрваља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин је обележио у складу са препорученим активностима.

  • За ученике средњих школа на територији Града Зрењанина одржали смо предавања у 41 одељењу, а у оквиру семинара “Очувајмо репродуктивно здравље младих”  реализоване су радионице  на тему “Превенција полно преносивих болести”. Родитељима школске деце и ученицима виших разреда основне школе у насељеним местима Меленци, Михајлово, Лазарево и Орловат доктор медицине  и медицинска сестра одржали су предавања о значају ХПВ имунизације као мере превенције карцинома грлића материце.
  • Радницима фабрике Гезе д.о.о. др Слободан Вуканић спец. гинекологије Диспанзера за жене је одржао предавање у циљу промоције скрининг програма – рано откривање рака грлића материце и информације о значају коришћења доступних превентивних прегледа.
  • У периоду од 21.01- 27.01.2019. године са корисницима у амбулантама опште медицине и у кућним посетама обављен је индивидуални здравствено васпитни рад. Током свих активности дељен је едукативни материјал.

Scroll to Top