СПРЕЧИМО ДИЈАБЕТ

Светски дан дијабетеса обележава се 14. новембра и представља највећу кампању у свету посвећену овој хроничној болести. Према процени Института за јавно здравље од дијабетеса болује приближно 750.000 особа или 13,2 % одраслог становништва републике Србије.

Овогодишња тема Светског дана борбе против шећерне болести (дијабетеса) је, као и прошле године, “Породица и дијабетес” са циљем подизања свести о утицају који дијабетес има на породице и мрежу подршке оболелима, као и промовисања улоге породице у нези, превенцији и едукацији о дијабетесу.

Саветовалиште за дијабет у Дому здравља “Др Бошко Вребалов“ Зрењанин постоји од средине прошлог века и као такав је најстарији у нашем региону. Тренутно у Саветовалишту постоји 13 хиљада картона, односно регистрованих пацијената оболелих од шећерне болести и хиљаду картона пацијената са предијабетесом. Рад у Саветовалишту се обавља кроз редовне прегледе и разговоре или кроз рад са пацијентима у малим групама (од 3 до 7 пацијената). Организован је и рад у групама или индивидуално са пацијентима који се преводе на инсулинску терапију у циљу што бољег савлађивања технике ове терапије.

Сваке године зрењанински Дом здравља обележава Светски дан дијабетеса. Служба поливалентне патронаже и Превентивног центра организовала је акцију бесплатног мерења основних здравствених параметара у маркетима Гомекc у Зрењанину и ПерСу у Ечки. Наши суграђани упознати су са факторима ризика за настанак шећерне болести и како породица може подржати и помоћи оболелом. Такође је одржано и предавање радницима НИС-а са темом “Шећерна болест – може се лечити и успешно спречити”, а предавање је одржала др Верица Будимир из Саветовалишта за дијабет.

Scroll to Top