СКРИНИНГ И ЦОВИД-19

У Србији се сваког дана открију 4 жене које имају малигну промену на грлићу, а једна жена сваког дана умре од компликација изазваних карциномом грлића материце.

Скрининг подразумева преглед наизглед здравих жена, без присутних симптома болести, којима се могу открити најраније промене у ткиву грлића када је ефикасност лечења највећа. Скрининг мора бити масован, брз, једноставан, јефтин и ефикасан. Код организованог скрининга обољења грлића материце ради се узимање ПАП бриса са површине грлића и из цервикалног канала. Скрининг не подразумева додатну дијагностику као што је колпоскопија и ултразвук, они се ради само ако је налаз ПАП бриса патолошки или ако то захтева гинеколог током самог прегледа. Тако организован скрининг омогућава обраду великог броја жена у кратком временском периоду, сам преглед не траје дуже од 5-10 минута, а ради се на три године.

Све време пандемије, узроковане  SARS – CoV -2, Саветовалиште за здравствену заштиту жена Дома здравља “Др Бошко Вребалов” у Зрењанину је уредно спроводило гинеколошке превентивне прегледе.

На самом почетку пандемије 2020. године, током ванредног стања, превентивни гинеколошки прегледи су искључиво рађени трудницама и женама са симптомима. По укидању ванредног стања наставили смо са превентивним гинеколошким прегледима у обиму који је дозвољавала актуелна епидемиолошка ситуација у том тренутку.      

Скрининг на рано откривање карцинома грлића материце – узимање ПАП-а бриса и колпоскопија је рађена у континуитету. На основу стручних препорука надлежних епидемиолога није спроведено масовно позивање жена на организовани скрининг, позивним писмима. На тај начин смо избегли веће окупљање у здравственој установи.

Захваљујући високој самосвести пацијенткиња о сопственом здрављу и поред актуелне епидемиолошке ситуације, број превентивних прегледа је био око  65 %  у односу на период пре пандемије.

Скрининг мамографија током 2020 године, прекинута је појавом пандемије SARS – CoV -2. Радиолошка служба Опште болнице у Зрењанину, која је носилац скрининг мамографије,  била је изузетно ангажована на збрињавању и лечењу ковид пацијената. Скрининг мамографија је настављена у другој половини 2021. године по смиривању епидемиолошке ситуације у континуитету до фебруара 2022. год. Због квара мамографа, скрининг није било могуће наставити, о чему су обавештене и надлежне институције.

Захваљујући менаџменту Опште болнице и Институту за јавно здравље Србије, Зрењанину је обезбеђен мобилни мамограф почетком јуна на коме је настављена скрининг мамографија.

др Драган Илић, начелник Службе за здравствену заштиту жена

Што се тиче  скрининга карцинома грлића материце, он практично није ни престајао, тако да је одрађен велики број превентивних прегледа упркос отежавајућим околностима са пандемијом. У току је израда плана за набавка новог апарата за бојење ПАП-ова, како би у будућности била могућа обрада већег броја ПАП-ова у склопу организованог скрининга. Цитолабораторија Диспанзера за жене Дома здравља Зрењанин у будућности је предвиђена да врши анализу узетих ПАП-ова од жена са два округа средњебанатског и јужнобанатског. Постојећа цитолабораторија је опремљена да одговори захтевима за превентивне прегледе жена са територије општине Зрењанин.

По завршетку опремања централизоване цитолабораторије, додатног запошљавања и обуке медицинског кадра, почеће се поново са организованим позивањем жена позивним писмима.

2014. године, на самом почетку организованог скрининга одзив жена је био мали, свега 25%, да би се 2019. год.  повећао на 53 %  што је задовољавајући проценат, али и даље далеко од пројектованих 75%.

Комплетне статистичке податке о броју оболелих и умрлих од свих карцинома па и од карцинома грлића материце и карцинома дојке поседује Завод за јавно здравље Зрењанин. Наши подаци се односе само на жене које долазе на преглед у диспанзер.

У наредној табели је компарација броја урађених ПАП-ова, као и откривених премалигних и малигних обољења грлића материце током пандемије у односу на 2018. и 2019. годину.

 

2018

2019

2020

2021

2022

Укупан број прегледаних ПАП-ова

3953

5923

2948

2505

1193

PA III; PA IV; PA V; CIN I (патолошки налаз)

651

577

410

374

146

CIN II; CIN III

22

26

26

15

6

Карцином грлића

7

8

6

5

1

Организовани скрининг грлића се спроводи организованим позивањем жена на 3 године. Као и сваки скрининг у првом циклусу позивања се открије највећи број премалигних и малигних промена. За сваки наредни трогодишњи циклус тај број је мањи и то је један од показатеља успешности скрининга. У нашем Дому здравља у прве три године скрининга откривен је 21 карцином и 147 премалигних промена које су захтевале оперативно лечење. У другом трогодишњем циклусу откривено је 20 карцинома и 105 премалигна промена (CIN II i CIN III). Тренутно се налазимо у трећој години трећег циклуса, до сада је откривено 12 карцинома и 47 премалигних промена (CIN II i CIN III).

У протеклих 9 година откривено је 53 жене са карциномом грлића, а код 299 жена су откривене премалигне промене (CIN II i CIN III) које су успешно отклоњене конизацијом грлића у нашој Општој болници и на тај начин женама је спашен живот од изузетно малигног обољења.

То је за све нас огроман успех. Саветовалиште за здравствену заштиту жена се труди да унапреди постојећи рад и омогући што већи обухват прегледаних жена. Заказивање прегледа је сваког 10-тог у месецу за наредни месец ДОК СЕ ТЕРМИНИ НЕ ПОПУНЕ. Превентивни прегледи не спадају у хитна стања тако да молимо жене да своје прегледе планирају и правовремено закажу бар једном у годишње. Такође молим пацијенткиње да и поред тога што су заказане за превентивни преглед имају разумевања ако чекају на преглед, хитна стања не заказујемо већ се примају како се јављају у диспанзер, а на то не можемо утицати. Такође Диспанзер за жене има посебне термине у које заказује преглед трудница, адолесценткиња, термини за брачни стерилитет, тумачење налаза испитивања, колпоскопске и ултразвучне контролне прегледе, што је потребно да пацијенткиње нагласе приликом заказивања.

По плану и систематизацији у саветовалишту би требало да ради 9 гинеколога, али тренутно ради 6 гинеколога. Менаџмент нашег Дома здравља је препознао значај нашег рада тако да су три доктора медицине добила специјализацију из гинекологије и акушерства. У протеклих пет година Диспанзер за жене је богатији за два  нова колпоскопа, још један савремени ултразвучни апарат и гинеколошки сто, што је допринело комплетном опремању и четврте гинеколошке амбуланте.

Scroll to Top