СВИМ СРЦЕМ ЗА ЗДРАВО СРЦЕ

Светски дан срца, 29. септембар 2020. је посвећен превенцији и контроли кардиоваскуларних болести ради постизања дужег и квалитетнијег живота становништва. Становништво у целом свету а тако и у Србији, највише оптерећују болести срца и крвних судова и од њих се најучесталије обољева и умире. Примарна превенција болести срца и крвних судова треба да почне у раном детињсту, а родитељи и заједница у целини треба да дају одговарајући допринос. Родитељи имају пресудан утицај на децу у погледу стицања здравих навика које треба неговати. Треба да се усмеримо више на превенцију срчаних обољења, уместо на спасавање живота. У току свакодневног рада са пацијентима Одсек за превенцију – СХМНО у Зрењанину велику пажњу поклања превенцији, спроводи едукацију из домена превенције (предавање, креативне радионице о здрављу) и пружа стручну помоћ у којима се обавља дијагностика, лечење и збрињавање оболелих од незаразних болести.

Најзначајнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност (гојазност), употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. На већину фактора ризика који доприносе настанку болести срца и крвних судова свака особа може утицати смањујући их, искључујући их из свог живота јер то су промењиви фактори ризика на које можемо утицати ако променимо стил живота, тј. животне навике.

Промена животних навика:

  • Променимо начин исхране (воће, поврће, риба, бело месо, интегралне житарице, млечни производи); Исхрана мора бити избалансирана. Будите мудри у избору хране и пића
  • Будите физички активни! Физичка активност у складу својих могућности, јер је неопходна за здраво срце. Активни најмање 30 минута у току дана.
  • Избегавати дуван и дувански дим јер никотин изазива сужавање крвних судова, повишење крвног притиска и убрзан рад срца.

Постоје фактори ризика на које ми не можемо утицати и они су непромењиви фактори. Неминовно старање означава присуство различитих утицаја фактора ризика и њихово нагомилавање са годинама живота због чега су старије особе под вишим ризиком.

  • Наследни фактор (болести у породици, ако је неко од родитеља или рођака имао кардиоваскуларну болест)
  • Пол доноси разлику – мушкарци имају већи ризик за појаву болести срца од жена, док жене не дођу у период менопаузе, тада се ризик изједначава.

Светски дан срца под слоганом “Свим срцем за здраво срце” ове године Дом здравља “Др Бошко Вребалов” обележио је акцијом у МЗ Вељко Влаховић и МЗ Соња Маринковић. Током акције грађанима је мерен артеријски крвни притисак и вредности шећера у крви уз давање адекватних савета. Сарадници акције били су Завод за јавно здравље Зрењанин и Активисти Црвеног крста.

Овим желимо да истакнемо важност превенције и подизању свести о томе колико су фактори ризика кључни, те придржавањем и мењањем стила живота можемо смањити настанак болести, и ублажити настале промене. Свесни смо колико је тешко одрећи се лоших навика, али ако знамо да тиме чинимо много за себе, своје здравље и квалитет живота, ПОТРУДИЋЕМО СЕ! Што раније почнете, ефекат ће бити бољи!

Scroll to Top