СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Светски дан борбе против сиде исказује међународну солидарност у пружању подршке особама инфицираним вирусом хумане имунодефицијенције као и оболелим од сиде. Овај датум се обележава сваког 1. децембра од 1988. године и представља прилику да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији како би се истакао значај превенције и раног откривања HIV инфекције, али и подстакла целокупна друштвена заједница на однос без осуда и дискриминације према инфицираним и оболелим особама. Међународни симбол подршке за HIV позитивне особе је црвена трака.

Најчешћи начин преношења HIV инфекције је путем незаштићеног полног односа (анални, вагинални, орални сексуални однос). Поред сексуалног начина преношења, HIV инфекција се може пренети путем крви, најчешће интравенском употребом дрога и са HIV позитивне мајке на дете током трудноће, порођаја и мајчиног млека током дојења.

HIV позитивне особе су нажалост и дан данас у неким деловима света жртве насиља, како вербалног тако и физичког. Ускраћује им се право на пружање медицинске помоћи, право на образовање, право на трансплантацију органа, породица и пријатељи их одбацују, ограничено им је и право на запослење, а има и случајева да су особе добиле отказ када се сазнало да су HIV позитивне. Основни разлог зашто се овакве ствари дешавају су незнање и страх.

Саветовалиште за младе зрењанинског Дома здравља организује здравствену трибину поводом 1. децембара, за ученике треће године Медицинске школе Зрењанин како би указали на значај сузбијања дискриминације и стигматизације, јер у супротном, особе које су заражене осећају страх да се тестирају, да траже било какву помоћ, да започну лечење, а то доводи до ширења заразе и наравно веће смртности.

Овогодишња тема обележавања Светског дана борбе против HIV-а/AIDS-а је:

„Окончање епидемије HIV-а: равноправан приступ, свачији глас“

Scroll to Top