СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом обележавања Светског дана без дуванског дима, Световалиште за младе Дома здравља „ др Бошко Вребалов“ у сарадњи са Заводом за јавно здравље је организовало предавање у Медицинској школи у Зрењанину. Овом приликом су истакнути здравствени и други ризици који се повезују са употребом дувана и промовисана је делотворна политика и активности којима се смањује употреба дувана.

Светски дан без дувана 2021. године је обележен слоганом: „ДОНЕСИ ОДЛУКУ- ОСТАВИ ДУВАН”.

Тренутно преко 70% од 1,3 милијарде корисника дувана широм света нема приступ потребним службама за успешно остављање дувана. Стога је Светска здравствена организација ове године покренула глобалну кампању са циљем оснаживања и пружања подршке корисницима да  престану да користе дуван и дуванске производе.

Дуван годишње узрокује више од осам милиона смртних случајева у свету и угрожава здравље људи. Постоји велики број болести које су повезане са употребом дувана. Пушење дувана је најважнији фактор ризика за рак плућа, који је глобално одговоран за две трећине смртних случајева услед ове болести; фактор ризика је и за хроничне болести органа за дисање као што су хронична опструктивна болест плућа, астма и др.

Деца која су од најранијег доба изложена дуванском диму имају последице на органима за дисање и у одраслом добу. Пушење је повезано са учесталијим поновним јављањем туберкулозе и повећаном смртношћу од ове болести. Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.

Дувански дим значајно загађује животну средину и ваздух у затвореним просторима, а значајан део честица дуванског дима се таложи на различитим површинама и тако излаже људе, а нарочито малу децу, штетним и канцерогенима састојцима.

Кратки савети за сузбијање жеље за пушењем и жудње за цигаретом

  • Одлагање: Одложите пушење колико год можете пре него што ћете попустити својој жудњи за цигаретом.
  • Дубоко дисање: Удахните дубоко 10 пута како бисте се опустили док жудња за цигаретом не прође.
  • Пијење воде: Вода за пиће је здрава алтернатива цигаретама.
  • Одвраћање пажње: Урадите нешто друго да бисте себи одвратили пажњу од цигарете – истуширајте се, читајте, шетајте, слушајте музику!
Scroll to Top