СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

У Србији се 31. јануара обележава Национални дан без дувана под слоганом „Свака цигарета смета”.

Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Већина смртних случајева повезаних са дуваном дешава се у земљама са ниским и средњим приходима.

Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са оболевањем од најмање 20 других малигних обољења као што су: рак бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Употреба дувана је и фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, болести потпорног апарата зуба тј. ткива и костију који окружују зубе и многе друге болести. Поред тога, употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете које свакодневно пуши 27,1% становништва старости 15 година и више, док 15,8% свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Као и сваке године Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ организује акције и предавања на тему штетности дуванског дима. Превентивни центар и Патронажна служба Дома здравља одржала је две акције брзе провере основних здравствених параметара на терену уз поделу промотивног материјала на тему утицаја дувана на здравље. У току је и одржавање предавања на поменуту тему у свим основним школама у нашем граду. Саветовалиште за младе Дома здравља укључило се у акцију Црвеног крста Зрењанин и одржали су предавање о штетности пушења корисницима Дома ученика „Ангелина Којић Гина“.

Scroll to Top