РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 23. до 29. јануара 2023. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити: „РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ”. То је слоган 17. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да користе доступне мере примарне и секундарне превенције.

dr Dragan Ilić

„Рак грлића материце је један од ретких малигнитета, можда и једини, код кога је узрочник познат у скоро 100% случајева. Према истраживањима установљено је да у 99,7% случајева рака грлића материце је изолован геном ХПВ. Рак грлића материце је 4-та малигна болест по учесталости код жена, са уделом од око 7 % свих случајева рака код жена у свету. У Србији је стандардизована стопа инциденце оболевања од рака грлића материце око 22 на 100.000 жена, док је стопа морталитета око 7 на 100.000 жена. Ако те стопе прилагодимо популацији жена у Зрењанину, годишње у оболи 10 жена, а умре 3-4 жене од последица болести, ако посматрамо целу Србију сваког дана се открије 4 жене које имају карцином грлића, а 1 жена сваког дана умре од последица изазваних карциномом грлића материце“, рекао је др Драган Илић, спец. гинекологије и акушерства, начелник гинеколошке службе Дома здравља Зрењанин.

Скрининг подразумева преглед наизглед здравих особа, без присутних симптома болести, којима се могу открити најраније промене у ткиву и када је ефикасност лечења највећа. Скрининг мора бити масован, брз, једноставан, јефтин и ефикасан. Код организованог скрининга обољења грлића материце ради се узимање ПАП брис са површине грлића и из цервикалног канала. Циклус скрининга одвија се на 3 године. На организовани скрининг рака грлића материце позивају се све особе женског пола, животне доби од 25-64 година. Скрининг не подразумева додатну дијагностику као што је колпоскопија и ултразвук, они се ради само ако је налаз ПАП бриса патолошки или ако то захтева гинеколог током самог прегледа. Тако организован скрининг омогућава обраду великог броја жена у кратко време, сам преглед не траје дуже од 5-10 минута.

„Дом здравља Зрењанин спроводи организовани скрининг од 2014. год. У почетку организованог скрининга одзив жена је био мали, 2014. године свега 25%, да би се 2019. год. попео на 53 % што је задовољавајући процент али и даље далеко од предвиђених 75% жена циљане популације од 25-69 година у току 3 године. У протеклих 9 година откривено 40 жена са карциномом грлића, а код 283 жене су откривене премалигне промене које су успешно отколоњене конизацијом грлића и на тај начин женама је спашен живот од изузетно малигног обољења грлића материце. На подручју града Зрењанина укупно има 30.852 жене старосте доби од 25-64 године. Планом за 2023.год. треба да буде обухваћено укупно 9.076 жена, са планираним обухватом у позивању и одзиву од 6.807 жена. Све време пандемије, Дома здравља “Др Бошко Вребалов”, уредно спроводи превентивне гинеколошке прегледе, женама које су долазиле у редовно заказане термине“, истиче др Илић.

Осим редовних превентивних прегледа значајуну улогу у борби против карцинома глића материце има ХПВ вакцинација деце у доби од 9 до 19 године, пре ступања у сексуалне односе. До сада је у нашем Дому здравља вакцинисано 189 деце у доби од 9 до 14 година и 124 детета узраста од 15 до 19 година.

Како би обележили Европску недељу превенције рака грлића материце, Служба за здравствену заштиту жена, Патронажна сужба и Саветовалиште за младе зрењанинског Дома здравља одржали су низ предавања на тему превенције рака глића материце и значаја ХПВ вакцинације у средњим школама општине Зрењанин.

Scroll to Top