ПУШЕЊЕ И ТРУДНОЋА

Дим цигарете садржи преко 4.000 хемикалија, цијанид, олово и чак 60 састојака који изазивају рак. Када пушите у трудноћи, токсини из дувана доспевају у крвоток, који је бебин једини извор кисеоника и хранљивих материја.

Мањак кисеоника који беба добија може да има велики утицај на бебин раст и развој. Пушење током трудноће удвостручује шансу да се беба роди пре времена или с мањом телесном тежином. Превремено рођена беба најчешће је тешка између 1.600 и 1.900 грама, а неке бебе имају знатно мању тежину. Кожа јој је провидна, могу да се виде артерије и вене, а полне карактеристке обично нису у потпуности развијене. Најчешће недељама, а неке бебе и месецима, остају у болници у инкубатору.

Шта да урадим да моја лоша навика не утиче на бебу?

Што пре оставите ружну навику, то боље за бебу. Идеално би било да се са пушењем престане пре зачећа. Лакше ћете затруднети. Нећете се борити са остављањем цигарета током трудноће, када би требало да размишљате о разним другим стварима, као што су здрава исхрана, вежбање и припреме за порођај.

Уколико и даље пушите, а сазнате да сте трудни, одмах почните да размишљате – ако можете одмах и прекините с пушењем! Уколико престанете да пушите до 14 недеље трудноће, врло је вероватно да ћете родити здраво дете.

Пушење може да изазове да беба престане да расте и да се развија, међутим када престанете да пушите, беба ће почети да добија довољну количину кисеоника да може нормално да се развија. Већ на следећем ултразвуку би могао да се виде помак у величини бебе.

Иако сте свесни да је пушење штетно, најчешће је тешко да се одрекнете те навике. Остављање пушења може да изазове различите емотивне реакције; ако имате проблем са остављањем цигарета, консултујте се са вашим лекаром за савет како да оставите пушење, или посетите неко саветовалиште, потражите подршку од вашег партнера јер веома је битно да вас партнер подржи у вашој одлуци.

Не одустајте!!!

Шта да урадим да и мој партнер престане да пуши?

Пасивно пушење штети и трудници и беби. Удисање велике количине дима пасивно, може да буде опасније него активно пушење, из разлога што када пасивно удишете дим, он не пролази кроз филтер.

Прво је потребно да му објасните како је пасивно пушење штетно за вас и вашу бебу и замолите га да пуши напољу или у другој просторији. Такође, веома је битно да свима који вам дођу у посету исто тако нагласите да је битно да не пуше у просторији, а ако идете код неког у посету ко је пушач, објасните му да сте трудни и замолите га да не пали цигарету у вашем присуству. Исто тако урадите и на послу или другим местима где проводите време.

Scroll to Top