ПРУЖИМО ДЕТЕТУ НАЈЗДРАВИJИ ТЕМЕЉ

У складу са Календаром здравља 40. недеља у години је Национална недеља промоције дојења и ове године се обележава од 1. – 7. октобра под слоганом Дојење – темељ живота. Дојење је природан начин храњења сваког новорођенчета. Мајчино млеко је најбоља храна за бебу. Тело жене је припремљено да ствара млеко у тренутку рађања, а мајчино млеко задовољава све бебине потребе, прилагођавајући се захтевима раста бебе. Исхрана детета мајчиним млеком пружа бројне предности: нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, психолошке, социјалне, емотивне и економске како беби тако и маци.

Поводом обележавања Националне недеље дојења Дом здравља “Др Бошко Вребалов” организовао је јавни час у оквиру школе Психофизичке припреме трудница. Полазницима ове школе час су држали акредитовани предавачи из области патронаже, гинекологије и педијатрије, а посебни гости на овом часу биле су маме које доје и које су прошле обуку у школи за Психофизичку припрему трудница.

“У односу на претходне године постоји позитиван помак у тренду дојења, односно мајке показују све већу жељу да доје своје дете. Дом здравља Зрењанин континуирано ради на промоцији дојења током целе године, али овим јавним часом желели смо да нашим трудницама дојење прикажемо и на мало другачији начин. Ту су маме које доје своју децу, те труднице могу директно да питају и њих, поред својих предавача, о директним искуствима и можда потешкоћама које су имале током почетка дојења. Дојење јесте темељ живота и ако темељ поставимо како треба онда можемо очекивати и здраво потомство”, рекла је Станић Слађана, главна сестра Поливалентне патронажне службе.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године.

“Дојење је за мене једно прелепо искуство. Прво дете сам дојила две године од чега је осам месеци само сисао. Желела сам да и даље наставим али сам затруднела са другим дететом и била спремна да их дојим обоје, али у трудноћи су ми груди биле веома болне па нисам могла да наставим са дојењем. Моја повезаност са децом док сисају је непроцењива, тај поглед и осмех не може ништа да замени”, рекла је Биљана, породиља која доји.

Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност.

Scroll to Top