ПРОМЕНЕ НА КОЖИ У ТРУДНОЋИ

1. Акне

Постоји могућност да се акне погоршају у трудноћи, нарочито ако сте и раније имали ове проблеме.Током трудноће појачан је рад лојних жлезда. Слично као у пубертету, само што траје девет месеци! Редовно чистите лице.

2. Тамне мрље (меласма)

Меласма је веома честа промена на кожи. Манифестује се у виду тамних мрља најчешће у пределу јагодица, носа, горње усне и чела. Настаје када естроген и прогестерон производе вишак меланина, као у случају кад је кожа превише изложена сунцу. Заштите кожу кремом за сунчање са заштитним фактором 15, без обзира које је годишње доба у питању.

3. Црна линија

Код већине жена постоји бледа бела линија која се протеже од пупка до средине пубичне кости. Ова линија једва је видљива пре трудноће, док се у трудноћи дешава да потамни током другог триместра.

Нема потребе да примењујете било какве третмане, јер ова линија избледи врло брзо након порођаја.

4. Труднички сјај

Благо руменило и сјај на лицу резултат је појачане циркулације. Током трудноће ваше тело производи 50 одсто више крви, што наравно повећава циркулацију кроз мрежу капилара и чини ваше лице светлијим. Поред тога, тело производи и већи број хормона који појачавају рад лојних жлезда, услед чега се лице пресијава.

5. Пуцање капилара

Током трудноће циркулација крви је појачана и при већем притиску може доћи до благог пуцања капилара. Најчешеће се јавља у пределу лица и врата у виду паукове мреже.Трагови пуцања капилара врло брзо избледе. Повећајте унос витамина Ц и избегавајте нагле температурне промене.

6. Сува и осетљива кожа абдомена

Кожа абдомена може постати сува и осетљива како трудноћа одмиче и ове промене су углавном праћене сврабом. Свраб се углавном јавља на средини стомака, куковима и у доњем делу леђа. Обавезно се обратите лекару уколико у трећем триместру поред свраба осетите и мучнину, губитак апетита и несвестицу. Сува и осетљива кожа захтева свакодневну употребу хидрантне креме.

7. Пруритичне уртикаријске папуле и плакови

Свраб који се јавља осим на стомаку и на рукама и ногама, праћен црвенилом и мноштвом ситних бубуљица може бити последица поремећаја који се назива пруритичне уртикаријске папуле и плакови. Јавља се код једне од 150 трудница током другог или трећег триместра и нестаје након порођаја. Симптоме можете ублажити купкама и млеком за телу

8. Младежи и пеге

Појачан рад хормона може изазвати појаву нових младежа и пега, док ожиљци и брадавице могу постати тамнији. Посетите лекара ако приметите увећање младежа.

Scroll to Top