ПРОБЛЕМИ СА СПАВАЊЕМ У ТРУДНОЋИ

Пре него што легнете:

  1. Попијте слаб, топао, биљни чај.
  2. Истуширајте се млаком водом.
  3. Попјите шољу топлог млека.
  4. Проветрите собу у којој спавате.
  5. Обавезно мокрите.

Могу ли да повредим бебу уколико спавам на стомаку?

Навику да спавате на стомаку треба да измените и да научите да спавате на страни. Ускоро, како трудноћа буде одмицала, неће вам бити лако да спавате на стомаку. Ни спавање на леђима није добро јер се тако смањује довод крви у срце, што опет смањује прилив крви беби. Повремено лежање на леђима или на стомаку неће нашкодити беби, тако да не треба да се плашите ако се понекад пробудите у тим положајима. Не би требало то стално да радите, али не бирните, како буде расла беба и са њом материца, нећете то ни моћи.

Који положај је најбољи за спавање?

 Најбоље је да лежите на страни. Ставите јастук испод стомака, тако да вам не “виси”, већ да буде у равни са остатком тела. Такође ће вам пријати ако јастук ставите између ногу, најбоље на нивоу колена.

Пре спавања имам горушицу и то ми отежава да заспим.

Избегавајте обилне и тешке вечере, једите мање, лаку, незачињену храну, раније у току вечери. Немојте лећи да спавате непосредно после вечере, а ако ни то не помаже, нека вам узглавље буде издигнуто..

Често ми је запушен нос и због тога не могу да спавам.

У трудноћи је запушен нос честа појава, а последица је хормона. Покушајте да избегавате прегрејану просторију са сувим ваздухом, увек на грејно тело ставите мокру крпу или посуду са водом, како би ваздух био влажнији. Пијте пуно течности да слуз буде што ређа и лезите на високо узглавље да вам слуз не блокира ноздрве.

Када легнем, трнци ми пролазе кроз ноге. Како да отклоним тај осећај?

“Синдром немирних ногу” се јавља релативно често у трудноћи, посебно у последњој трећини.  Не зна се шта доводи до осећаја који труднице описују “као да ми пролазе трнци кроз ноге”, али је могуће да има везе са малокрвношћу. Обично прође кад се промени положај или се само помере ноге. С обзиром да се не зна шта је узрок тако нема ни поуздане терапије. Пошто ова неугодност не доводи ни до каквих посебних проблема, кад осетите “жмарце у ногама”, једноставно промените положај или се прошетајтe.

Scroll to Top