ПРЕХЛАДА У ТРУДНОЋИ

Труднице су склоније прехладама од жена које нису у другом стању. До тога долази пошто је имунолошки систем слабији током трудноће, јер тело смањује обрамбене механизме, како не би одбацило плод. Нажалост, због овог су труднице подложније болестима, него што би иначе биле, па треба и више да се пазе.

Када је време да посетим лекара?

Ако имате обичну прехладу, праћену кашљем и цурењем носа не треба да се јако бринете. После неколико дана мировања и узимања чајева, прехлада ће вероватно сама нестати. Међутим, ако је реч о некој вирози која је праћена боловима у мишићима, главобољом и високом температуром обавезно се обратите лекару.

Покушајте претходно да снизите температуру на природан начин, избегавајући узимање лекова на своју руку. После прегледа лекар ће вам, у зависности од тога у ком сте месецу, ако је потребно препоручити одређену терапију.

Које лекове смем да користим против прехладе?

Никако немојте узимати лекове без претходног саветовања са својим лекаром или гинекологом.

Да ли смем да користим капи за нос и пастиле?

Већина људи капи за нос и пастиле купује на своју руку, без препоруке лекара кад год им се запуши нос или осете гребање у грлу. Међутим, иако не изгледају опасно, имајте на уму да већина ових средстава садрже у себи хемијске материје. Због тога уобичајене лекове за овакву врсту тегоба немојте да узимате током трудноће. Уместо пастила, грло можете испирати чајем од жалфије, више пута дневно, а за проходност дисајих путева можете узети капи за нос, али са само оне с морском водом.

Шта да радим ако добијем температуру?

У случају повишене температуре морате да се обратите лекару јер температура, посебно када је виша од 39 степени, може да поремети снабдевања детета крвљу, а у узнапредовалој трудноћи и да изазове почетак трудова. Да бисте снизили температуру туширајте се млаком водом, а затим обавезно обуците памучну одећу. Поведите рачуна да пијете довољно воде и чаја, а благотворно ће деловати и млака пилећа супа.

Може ли се прехлада уопште спречити?

Најбоље ћете се сачувати од прехладе уколико се здраво и разноврсно храните. Нарочито је важно да једете намирнице богате витаминима и минералима. Можете и да се посаветујете са својим гинекологом око узимања пренаталних витамина, као додатак исхрани. Такође, чешће перите руке, а уколико пушите потрудите се да престанете са том лошом навиком.

Scroll to Top