ПРЕДАВАЊЕ О РАКУ У КАУЧУКАРИ

Према календару здравља, март обележавамо као месец борбе против рака. Према последњим информацијама Светске здравствене организације  оболевање од малигних болести у свету, као и код нас је у сталном порасту. Процена је да ће током живота један од пет мушкараца и једна од шест жена оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена умрети од неког облика малигне болести. У свету су, и даље, рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева водеће локализације рака у оболевању и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака. У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом, уз одговарајуће палијативно збрињавање. Око 30% свих смртних исхода од малигних болести настају као последица пушења дувана, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, а да се на више од 80% свих малигних болести може утицати модификовањем и елиминацијом ових фактора ризика.

Зрењанински Дом здравља “Др Бошко Вребалов” Велики значај даје превенцији малигних болести. Организованим скрининг програмима настојимо да смањимо проценат обољевења од рака као и стопу смртности јер рак је успешно лечив уколико се открије на време, у раној фази. Програми који се спроводе у зрењанинском Дому здравља су скрининг рака дојке, грлића материце и дебелог црева. Осим превентивниг прегледа запослени у Дому здравља континуирано организују едукације и предавања о важности превентивних пргледа, факторима ризика и како препознати симптоме уколико је болест већ наступила. Др Бојана Михајловић, специјализант опште медицине Дома здравља “Др Бошко Вребалов” одржала је овакво предавање запосленима у Фабрици синтетичког каучука у Елемиру. Тиме је обележен и Март – месец борбе против рака.

Scroll to Top