ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ДОЈКЕ

Октобар је месец посвећен борби против рака дојке и обележава се широм света са циљем скретања пажње на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Према последњим проценама Међународне организације за истраживање рака у 2018. години рак дојке је регистрован код око 2 милиона жена широм света, а преко 600.000 жена је умрло са овом дијагнозом. Високе стопе оболевања од рака дојке су и даље подједнако заступљене широм света. Од укупног броја новооболелих жена у свету, од 20 до 30% су млађе од 50 година, а око 33% су узраста између 50 и 64 године.

Охрабрује да се, захваљујући бољем преживљавању, превенцији, раном откривању и терапији, у већини развијених земаља бележи пад стопа умирања код млађих жена узраста од 20 до 49 година, а процене су да ће се у следећој деценији овај тренд наставити.

У Републици Србији се сваке године региструје више од 4.100 новоотркивених  случајева рака дојке и 1.600 смртних исхода од ове дијагнозе. Жене у Србији се налазе у средњем ризику оболевања и високом ризику умирања од рака дојке. Стопе оболевања и умирања у Србији су у континуираном порасту. Забрињава чињеница да је у нашој земљи ова болест једна од водећих узрока превремене смрти код жена.

др Драган Илић

“Од фебруара 2014. године у Служби за здравствену заштиту жена зрењанинског Дома здравља траје скрининг програм раног откривања рака дојке. До септембра ове године позив за мамографско снимање добило је око 12.500 жена, а одазвало се свега 4.500 жена. Од тог броја, код 26 жена је дијагностикован карцином. Свест жена је још увек на ниском нивоу што се тиче превентивних прегледа и раног дијагностикована карцинома дојке, што видимо из статистике. Апелујемо на све жене које добију позив из наше службе да се одазову на мамограско снимање дојке, јер откривен карцином у најранијем стадијуму гарантује 100% излечење, што је изузетни бенефит за жену, али и за њену породицу и друштво уопште”, рекао је др Драган Илић, начелник Службе за здравствену заштиту жена.

У Србији редован превентивни преглед обави тек свака трећа жена. То објашњава чињеницу да се већ годинама у Србији региструје једна од највиших стопа умирања у Европи од рака дојке. Жене у нашој средини не користе могућности превентивних прегледа нити се у већем броју одазивају на скрининг програме. Оно што треба променити је знање о неопходности раног откривања промена на дојкама, јер подаци показују да се жене јављају прекасно, тек када је болест узнапредовала и када су могућности лечења ограничене.

Scroll to Top