ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ДОЈКЕ

Рак дојке се најчешће открије када је величине преко два центиметра и већ постоје метастазе. Дијагноза у касној фази болести, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, главни је разлог за високу смртност од ове болести код нас.

Препоручљиво је да се рак дојке открије у што ранијој фази, када су промене неопипљиве или је тумор мањи од центиметра. Ако се открије у овој фази, уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота далеко су веће него када се открије у каснијој фази.

Превенција се своди на примену здравих стилова живота и отклањање фактора ризика за настанак многих болести, па и рака дојке. То пре свега подразумева јачање физичке активности, увођење правилне исхране, борбу против цигарета, алкохола и гојазности, самопрегледи, превентивни  прегледи код изабраног гинеколога једном годишње, ултразвук дојке и мамографија.

С обзиром на то да код нас свест о превентивним прегледима и раном откривању карционома дојке није на високом нивоу, наша земља је почела организовани национални скрининг програм, преглед дојки мамографијом код жена од 50 до 69 година.

Организовани скрининг карцинома дојке у Србији се спроводи од 2013. године. Организовано се позивају жене од 50 до 69 година старости на скрининг мамографију у Дому здравља, односно Општој болници у зависности од тога где се налази мамографска јединица. До сада је откривено 260 карцинома у раној фази код жена које нису имале никаквих симптома и које се највероватније у том периоду не би обратиле лекару. Жене су после додатне дијагностике добиле адекватну терапију, даље праћење и лечење.

Веома је битно да жене брину о свом здрављу и редовно раде самопреглед дојки. Ова препорука се односи и на оне млађе, као и труднице и породиље.

Потребно је да жене посматрају своје дојке, обрате пажњу на њихов облик и величину, промене на њима, боју коже, изглед брадавица, појаву исцедака или сличних неправилности и уколико примете било какву промену, одмах се јаве лекару.

Scroll to Top