ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Рак грлића материце се развија током дужег временског периода, од 5 до 10 година, што омогућава његово благовремено откривање пре него што постане инвазиван и почне да се шири.

Иако је рак грлића материце излечив у раној фази, у свету сваке године преко пола милиона жена умире од овог обољења. Главни проблем је у томе што тек свака пета жена одлази на редовне гинеколошке прегледе, где се и могу открити промене на грлићу материце пре него што поприме малигни карактер.

  • Најважније превентивне мере за ову болест су:
  • Стварање навике да се код гинеколога одлази редовно, барем једном годишње
  • Да се редовно ради Папаниколау тест и колпоскопски преглед
  • Да се избегава често мењање сексуалних партнера
  • Да се благовремено и адекватно лече гениталне инфекције.
  • Да се одазову на позив за скрининг.

Скрининг је масовно позивање циљне популације без симптома на тестирање и тумачење тестова са циљем да се идентификују особе под високим ризиком за настанак малигне болести, праћено контролом квалитета и извештавањем. Скрининг омогућава не само откривање рака грлића материце у раној фази, већ и откривање преканцерозних промена, чијим се уклањањем спречава настанак малигних промена. Организовани скрининг програм је за жене које немају никакве симптоме. Важно је да нисте у фази крварења када идете на тестирање. Поред тога, неколико дана пре тестирања не треба имати сексуалне односе и не треба користити вагиналете. Ако имате било које симптоме који вас брину, као што је појава крварења које није везано за менструални циклус, болове или било које сметње требало би да одете код вашег гинеколога.

Scroll to Top