ПРАВИЛНА ИСХРАНА – УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност” са акцентом на смањење броја гладних у свету. Данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, односно једна на сваких девет особа, а од тога 60% чине жене.

Кључне чињенице:

  • Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Већина њих живи и зависи од пољопривреде.
  • Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.
  • 45% смртности одојчади се односи на потхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено, гојазност деце у порасту у свим регијама.
  • 1,9 милијарди људи – више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине. Од овог броја, 600 милиона је гојазно, а гојазност одраслих су свету убрзано расте.
  • 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.
  • Трошкови потхрањености у светској економији износе 3,5 трилиона долара годишње.
  • ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050 године, како би се обезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.
  • Велики број гладних широм света, 489 милиона, од којих 75 процената чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима и конфликтима.
  • Климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.
  • Трећина хране која се произведе широм света се изгуби или узалудно потроши. Трошкови бачене хране су око 2,6 трилиона долара годишње, укључујући 700 милијарди еура трошкова за животну средину и 900 милијарди долара социјалних трошкова.

Сваке године се у око 150 земаља широм света организује велики број догађаја – од маратона преко изложби, представа, такмичења у циљу обележавања Светског дана хране. У ове акције традиционално укључен је и зрењанински Дом здравља. Запослени у Служби за здравствену заштиту деце и омладине организовали су предавање за предшколску децу у вртићу Дечија радост, на тему “Пирамиде здраве исхране”, као и ликовни конкурс са истом темом. У оквиру Саветовалиште за младе одржан је семинар састављен од шест креативних радионица о правилној исхрани за децу седмих разреда. Организовано је и предавање са истом темом за ученике првих разреда средње школе.

Поливалентна патронажна служба организовала је радионицу у предшколској установи у Ечки, за децу узраста од 3 до 5 година, а Превентивни центар је родитељима одређивао вредност шећера у крви, мерио притисак и делио едукативни материјал. Акцији су се придружили и ученици Средње медицинске школе у Зрењанину.