ОТИЦАЊЕ НОГУ У ТРУДНОЋ

Отоци настају због задржавања течности, тачније због материце која расте и врши притисак на крвне судове који носе течности из зглобова и стопала. Може се десити да недовољан унос протеина узрокује задржавање течности.

Такође, имајте на уму да се у току лета, због високих температура, ситуација са отеченим ногама обично погоршава.

Код чак 75 % жена у току трудноће долази до појаве отока и обично је то нормална појава. Најчешће се проблем са отицањем јавља при крају трудноће, у трећем триместру, а некада чак и у другом.

 Када се отоци јаве нагло или у екстремној количини и уколико се јави и у пределу лица и руку, обавезно о томе треба обавестити лекара, јер може бити знак прееклампсије или озбиљних проблема (са бубрезима, крвним судовима…).

Такође, лекара треба позвати и уколико приметите да је једна нога више отечена или ако осетите болове и трњење у листу или бутини.

Да ли се ова тегоба може задржати и након трудноће?

Када се породите отоци ће нестати чим из организма елиминишете вишак течности. У првим данима након порођаја могућа је појава чешћег мокрења и појачаног знојења.

Код већине жена се стопала потпуно враћају у нормалу брзо након порођаја, међутим код неких је могуће да се стопало повећа за пола или цео број, али не требате бринути због тога, јер је то нормална појава.

Да ли се препоручује масажа стопала?

Масажа стопала у случају отока не само да је пријатна, већ је и веома опуштајућа. Најједноставније је да замолите партнера да вам измасира стопала и ноге, а чак можете и сами то урадити масирајући стопало једно о друго.

Уколико се будете придржавали неких основних савета значајно можете смањити отицање стопала и ногу:

  • Кад год сте у могућности истежите се и подигните ноге, а уколико дуже време стојите или седите (што би требало избегавати колико је год то могуће), често правите паузе да прошетате, како би подстакли циркулацију.
  • Избегавајте ношење чарапа и обуће које вас стежу.
  • Када седите немојте прекрштати ноге и избегавајте ношење тесних фармерки и панталона.
  • Уносите довољно течности, око 8 чаша воде дневно, здраво се храните и избегавајте веома слану и зачињену храну.
  • Избегавајте купање врућом водом, а пред спавање ће вам сигурно пријати да ноге истуширате прохладном водом.
  • Редовно умерено вежбајте. Шетња и пливање се посебно препоручују
  • У току лета, преко дана одмарајте када је напољу сувише топло, а предвече можете да прошетате. Код већине жена отоци се смањују након ноћног одмора или након неколико сати одмора у току дана.
  • Такође, требало би избегавати директно излагање сунцу, јер топлота утиче на ширење крвних судова, а самим тим и на појаву отока.
Scroll to Top