ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ НА РАДНОМ МЕСТУ

Поводом обележавања Националне недеље подршке дојењу Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ организовао је, сада већ традиционалну, акцију шетње центром града мама, тата, трудница, беба и мале деце.

Скуп су подржале колеге са неонатолошког одељења Опште болнице „Ђорђе Јоановић“, Завода за јавно здравље и Медицинске школе.

Национална недеља подршке дојењу у нашој земљи се обележава сваке године у 40. недељи, јер толико седмица траје трудноћа и тиме се симболично указује на тренутак отпочињања дојења. Ове године обележава се у периоду од 2. до 8. октобра под слоганом „Омогућимо дојење на радном месту”.

„Ове године нам је посебно значајно да, поред пружања подршке, покренемо и локалну заједницу и друштвено одговорне радне организације које имају прилику да упошљавају жене које су у прилици да доје, тако да би они могли да буду добар мотив да жене наставе да доје, а не да се повратком на посао прекине дојење. Потребно је да се сви актери из здравствене струке као и остали, укључе и да буду подршка, и да буду добра мотивација, од саме породице, партнера, околине, локалне заједнице и здравственог сектора“, рекла је Слађана Станић, главна сестра Поливалентне патронажне службе зрењанинског Дома здравља

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

Scroll to Top