ОКТОБАР- МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

Кампања Октобар месец правилне исхране реализује се на територији Републике Србије уз подршку Министарства здравља, са циљем скретања пажње јавности да се правилне навике истичу у најранијим узрастима живота. Усвајање здравих стилова живота омогућено је заједничким ангажовањем здравсвених и образовних установа, уз учешће родитеља, медија, друштвено –хуманитарних, спортских, културних, других организација и удружења.

Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележен је се  слоганом: „Наше активности наша су будућност – боља производња, боља исхрана, боље окружење и бољи живот”

Одржив систем производње хране обезбеђује довољне количине здравствено безбедне хране за разноврсну исхрану по приступачним ценама. Начин на који се храна производи, конзумира и баца има негативне последице на природне ресурсе, животну средину и климу. Правилна исхрана није доступна за чак три милијарде људи на планети, а истовремено расте број прекомерно ухрањених И гојазних особа широм света. Пандемија болести ЦОВИД-19 додатно пружа доказе да су промене у производњи хране неопходне.

Кључне чињенице:                                         

  • Више од три милијарде људи не може да приушти правилну исхрану (40% светске популације)
  • Скоро две милијарде људи има прекомерну тежину или је гојазно због лоше исхране и седентарног начина живота
  • 20% више жена него мушкараца у узрасту 25–34 године живота живи у екстремном сиромаштву
  • У свету се 14% хране изгуби због неадекватне бербе, руковања, складиштења и транспорта, а 417% хране се баци

Светски дан хране позива на глобалну солидарност, посебно у циљу помоћи најугроженијим популацијама да се опораве од кризе. Циљ је да се повећа отпорност система за производњу хране на растуће изазове укључујући климатске промене, да се омогући доступност и приступачност здравствено безбедне хране одговарајуће хранљиве вредности, као и да се обезбеди достојанствен живот радницима запосленим у производњи хране.

Данашње активности су наша будућност

Дом здравља “Др Бошко Вребалов” и ове године подржава кампању Октобар – месец правилне исхране и Светски дан хране, 16. октобар  спровођењем здравствено васпитних активности у виду предавања, изложби и семинара подсећајући на основне принципе правилне исхране неопходне за добро здравље.

Scroll to Top