ОБЕЋАВАМ ДА…

Светски дан срца обележавамо 29. септембра 2018. године, са циљем да истакнемо важност глобалног покрета у превенцији болести срца и крвних судова. Светски дан срца је установљен 2000. године, а ове године обележава се под слоганом „ОБЕЋАВАМ ДА… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”. Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти и инвалидитета у свету. Да би се то променило, људи широм света треба да обећају да ће утицати на четири главна фактора ризика (употреба дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност и штетна употреба алкохола).

Главни фокус овогодишње кампање је подизање информисаности и мобилизација млађе популације, из најмање 2 разлога: први – све више кардиоваскуларних пацијената су млађи од 50 година, и други – највећа корист у превенцији кардиоваскуларних болести  се постиже када се одговарајуће корекције у начину живота примене што раније.

Светски дан срца, 29. септембар обележавамо јер су болести срца и крвних судова најучесталије у свету. Сваког дана широм света од последица неке од болести срца и крвних судова умре просечно 47.000 особа. То чини трећину свих смртних исхода у свету, а 1 од 10 смрти од кардиоваскуларних болести (КВБ) јавља се у узрасту од 30 – 70. година. Више од 75% свих смрти је из ниско и средње развијених земаља, а  80% свих КВБ смрти је последица инфаркта и шлога.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији је од болести срца и крвних судова током 2017. године дневно умирало 147 особа. У 2017. години од кардиоваскуларних болести живот је изгубило 53.668 особа (24.362 мушкараца и 29.306 жена). Готово 30% од свих умрлих од инфаркта није доживело 64-ту годину, а готово сваки 10. није доживео 50-ту годину живота.

Охрабрујуће је да су кардиоваскуларне болести у високом проценту превентабилна обољења. Готово 80% свих кардиоваскуларних болести може да се спречи контролом три фактора ризика у које спадају: пушење, физичка неактивност и неправилна исхрана.

Како би обележили Светски дан срца здравствене установе широм света организовале су разне акције. Као и сваке године, зрењанински Дом здравља “Др Бошко Вребалов” придружио се обележавању овог дана бројним активностима. У насељеним местима Томашевац и Бело Блато као и у зрењанинском насељу Дудара, Патронажна служба организовала је бесплатну контролу основних здравствених параметара (шећер у крви и крвни притисак), док је у насељеном месту Јанков Мост организован комплетни превентивни преглед заинтересованим мештанима где им је проверен крвни притисак, шећер у крви, висина, тежина и ЕКГ. Такође је у свим здравственим станицам у оквиру својих редовних радних активности и у патронажним кућним посетама стављен акценат на превенцију фактора ризика и подељен је едукативни материјал.

Scroll to Top