НОВИ УЛТРАЗВУК У ДИСПАНЗЕРУ ЗА ЖЕНЕ

У оквиру јавног конкурса Покрајинскoг секретаријата за здравство за изградњу, одржавање и опремање здравствених установа чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин добио је средства за набавку новог ултразвучног апарата који ће бити коришћен у Служби за здравствену заштиту жена и Служби за здравствену заштиту деце и омладине. Опредељена средстава су у износу од 3,9 милиона динара.

Саветовалиште за здравствену заштиту жена поседује један ултразвучни апарат из 2006. године. У 2019. год.  на том апарату урађено је укупно 5.700 ултразвучних прегледа.

Постојећи ултразвучни апарат није био у могућности да подмири све потребе службе за већим бројем ултразвучних прегледа, као ни да испуни све захтеве у погледу дијагностике. Апарат има слабију резолуцију, слаб и спор процесор,  захтевао је чешће сервисирање.

Служба за здравствену заштиту жена пружа услуге гинеколошког ултразвука, ултразвука дојки и ултразвучног прегледа трудница. Активности службе су усмерене на унапређењу репродуктивног здравља жена, раној детекцији и лечењу болести.

„Набавком новог савременог ултразвучног апарата, повећа ће се број ултразвучних прегледа, подићи ће се квалитет ултразвучног прегледа у раној детекцији обољења јајника и материце, постићи ће се боља детекција бенигних и малигних промена на дојкама и омогућити детаљнији и прецизнији ултразвучни преглед фетуса. Ултразвук је неинвазивна дијагностичка метода, нешкодљива по мајку и плод. Данашње праћење трудноће не може се замислити без ултразвучног прегледа.

Класичним-стандардним УЗ прегледом је могуће открити до 50% аномалија плода, а детаљним-експертним УЗ прегледом око 75-85% аномалија. Главни задатак при раду гинеколога је да нађе најбоље могуће углове и пресеке из којих ће са највећом сигурношћу сагледати циљано детаље анатомије плода. Трудница такође све време може на екрану да прати ток прегледа”, наводи др Драган Илић, начелник Службе за здравствену заштиту жена.

Нови ултразвучни апарат је од 1. октобра доступан нашим суграђанкама у оквиру здравствене заштите жена дома здравља.

Пројектом је планирано коришћење новог ултразвучног апарата и у оквиру Службе здравствене заштите деце и омладине за скрининг преглед кукова одојчади. Због недостатка опреме овај преглед до сада није рађен у дому здравља те се у будућности очекује и ова услуга.

Scroll to Top