НЕ ПРОПУСТИ ХПВ ВАКЦИНУ

Друге недеље у октобру, од 9. 10. до 13. 10. 2023. од 8h до 18h, у просторијама за здраво дете Школског диспанзера, одржће се недеља отворених врата, посвећена промоцији вакцине Гардасил 9.
Вакцина је намењена превенцији (спречавању) настанка инфекција изазваних ХПВ вирусом, које доводе до карциноима грлића материце код жена, а код оба пола до појаве кондилома, карцинома спољних полних органа, ануса и ждрела.
Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2020. године у Србији је од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су 453 жене нажалост умрле.
Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцијом, а око 80 њих изгуби живот. Зато није време да седимо скрштених руку и ако решење постоји.
Примарна превенција обољења изазваних ХПВ спроводи се вакцинацијом. ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.
Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете ХПВ вакцином, обраћају се изабраном педијатру детета у дому здравља, у ком су доступне ХПВ вакцине. Деца до 15 година морају да дођу у пратњи родитеља, а са навршених 15 година живота и старија, могу и сама да се јаве свом изабраном лекару у дом здравља.
Вакцина Гардасил 9 је бесплатна за децу оба пола од 9 до 19 година, а недеља отворених врата је посебно намењена ученицим 2005. годишта, како би искористили последњу прилику да се вакцинишу о трошку државе. Стога и слоган наведене акције гласи:
„ Искористи прилику- Не пропусти Хпв Вакцину“

Scroll to Top