НАДУТОСТ У ТРУДНОЋИ

1. Једите полако

Брз унос недовољно сажвакане хране, може довести до непотребног гутања ваздуха, које ствара осећај надутости.

2. Избегавајте газирана пића

Поред штетних материја које могу да садрже, трудницама се не препоручују газирана пића (чак ни дијет варијанте), јер могу изазвати гасове које доводе до осећаја надутости. Газирана пића замените водом са укусом лимуна или наранџе.

3. Једите више мањих оброка у току дана

Покушајте јести више мањих оброка у току дана уместо рецимо три обилна оброка. Осим што ћете на тај начин избећи осећај надутости, стабилизоваћете шећер у крви и ублажити осећај глади.

4. Одрекните се жвакаће гуме

Жвакаће гуме такође могу изазвати непотребно гутање ваздуха, које доводи до надутости. Уместо њих, пробајте воћне или ментол бомбонице.

5. Решите се констипације (затвора)

Недостатак влакнасте хране, течности и физичке активности може изазвати констипацију, што може довести до надимања. Уврстите у своју исхрану влакнасту храну (јабуке, зобена каша, наранџе, банане) и пијте минимум шест до осам чаша течности дневно. Идеално би било да шетате што више, јер ће и Вама и беби пријати свеж ваздух и физичка активност.

6. Избегавајте намирнице са вештачким шећерима

Много труднице пате од надутости управо због прекомерног уноса намирница и течности које су вештачки заслађене (сокови, слаткиши). Трудницама се препоручују максимално две до три вештачки заслађене намирнице дневно.

7. Контролишите унос натријума

Када купујете конзервирану или смрзнуту храну, обратите пажњу на количину натријума у производу. Количина натријума у једном оброку не би требала да прелази 5 г.

8. Смањите унос пасуља и грашка (махунастог поврћа које надима)

Ово наравно не значи да треба да избаците из исхране пасуљ, грашак и сличне намирнице. Једноставно конзумирајте их с времена на време, а уколико једете ово поврће, попијте чај од нане, који ће ублажити надимање.

9. Проверите да ли сте алергични или нетолерантни на одређене намирнице

Могуће да нека намирница коју конзумирате не одговара у потпуности вашем организму и изазива надима

Scroll to Top