МУЧНИНА И ПОВРАЋАЊЕ У ТРУДНОЋИ

Да ли је свим трудницама мука на почетку трудноће?

Не свим, али већини, нажалост јесте. И, мада се мисли да се овај проблем јавља само ујутро, труднице знају да то није увек истина, јер се може десити да им је мука преко целог дана, па и увече. Код неких се то стање ограничава на повремен осећај који не смета много, а код неких се компликује повраћањем које може да буде повремено, или да се погорша толико да захтева смештање у болницу и надокнаду течности.

Шта је узрок муке и повраћања на почетку трудноће?

Не зна се тачан узрок мучнине и повраћања, али се сматра да су ове тегобе повезане с хормонским променама и могу почети већ око пете или шесте недеље, а трају обично до 14. недеље, с тим што се ретко могу продужити и до краја трудноће.

Да ли је опасно ако повраћам?

Не, али ако повраћате више од четири до пет пута дневно, не уносите храну нити воду, губите на тежини и мање мокрите, онда може постати опасно јер можете постати дехидрирани. У том случају, треба да се јавите вашем лекару који ће проценити да ли је потребно да будете примљени у болницу, да би се надокнадила течност инфузијама с витаминима.

Шта да радим када ми је мука?

Нема начина да спречите муку и повраћање, али можете смањити учесталост и интензитет тегоба тако што ћете јести мање оброке, чешће, не превише зачињену храну која нема интензиван мирис.

Треба да пијете доста течности, а пробајте да доручкујете пре него што устанете из кревета. Устајте из лежећег положаја спорије, немојте правити нагле покрете.

Избегавајте напитке с кофеином и алкохол, немојте пушити нити боравити у просторијама у којима се пуши. Ако не можете да једете праву храну, пребродите кризу муке понеким сланим штапићем, сланим кексом или голим тостом. Што више времена проводите на свежем ваздуху, умерено шетајте.

Scroll to Top