МИНЕРАЛИ НЕОПХОДНИ ТОКОМ ТРУДНОЋЕ

Минерали су пасивне супстанце у нашој исхрани. Неопходни су за раст и развој организма: за раст ћелија, развој скелета, производњу енергије. Током трудноће и дојења, потребно је да повећате унос минерала.

Калцијум

Калцијум је минерал који у организму има вишеструку улогу: потребан је за нормално формирање костију и зуба бебе као и производњу млека. За апсорпцију и регулацију калцијума неопходан је Витамин Д. Највише га има у млеку и млечним производима, лососу, риби са костима које могу да се једу (сардинама), хлебу, коштуњавом воћу и зеленом поврћу, броколи, карфиолу, соку од поморанџе обогаћеном калцијумом, тофу сиру. Калцијум стабилизује нервне и психичке функције: смањује раздражљивост и помаже при несаници, што је чест проблем код трудница.

Магнезијум

Омогућава нормалан рад срца и крвних судова, повећава отпорност према инфекцијама и помаже у одбрани од стреса. Неопходан је за функционисање нерава и мисића.

Гвожђе

Да би се омогућио раст ткива током трудноће, мора се повећати број црвених крвних зрнаца која хране та ткива. Труднице производе 45% више крви која се упумпава преко плаценте до ембриона. Крв носи хранљиве материје и кисеоник до ваше бебе, а гвожђе разноси кисеоник кроз крв.

Од залиха вашег гвожђа, једна трећина ће бити пренета на вашу бебу, да би јој се формирала крв и акумулирале залихе гвожђа које ће користити у првом периоду живота.

У храни, гвожђа има у зеленом, лиснатом поврћу (спанаћу), црвеном месу, сушеном воћу и орасима, што нажалост, не обезбеђује неопходне количине гвожђа у трудноћи.

Да би помогли свом организму, смањите унос кафе и чаја (умањују способност организма да користи гвожђе), избегавајте превелике дозе витамина А и током оброка богатим гвожђем, пијте сок од наранџе, због витамина Ц који потпомаже организму да боље апсорбује гвожђе.

Натријум

Натријум је електролит – један од неколико минерала који су неопходни за регулацију течности у организму. Натријум има и значајну улогу у одржавању кисело-базног баланса у крви, а без њега хранљиве материје не би могле да продру кроз мембрану ћелије.

Scroll to Top