МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Рак дојке је водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају здравих облика понашања у превенцији рака дојке, као и значају раног откривања и могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке. Рак дојке је водећа малигна болест код жена, како у развијеним тако и у земљама у развоју. Ризик да оболи од карцинома дојке има свака 8 до 12 жена. Према подацима Светске здравствене организације у свету сваке године од карцинома дојке оболи око 1,67 милиона жена, а око 522 хиљаде умре. Ова болест прети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи.

Опасност од рака дојке је повећана код жена:

  • које су имале прву менструацију пре 12. године
  • које су имале менопаузу пре 50. године
  • које нису родиле или су родиле после 30. Године
  • код којих је током биопсије дојке нађен поремећај нормалних структура ћелија
  • које су оперисане због рака једне дојке
  • ако је у породици неко од блиских сродника имао рак дојке.

Непходно је да жене буду свесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и здрав живот – избегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима.

Наша земља спроводи организовани скрининг рака дојке од 2012. године, тренутно у 35 општина где се мамографско снимање спроводи у здравственим установама и у 21 општини се снимање врши мобилним мамографом. Дом здравља “Др Бошко Вребалов” од фебруара 2014. године у Служби за здравствену заштиту жена сприводи скрининг програм раног откривања рака дојке. Током прошле године позвано је 2978 жена, а на скринин се одазвало њих 1695, што износи 57%. Од тог броја код њих 6 дијагностикован је канцер и послате су на даље лечење.

Scroll to Top