КРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА У ТРУДНОЋИ

Крварења из носа су врло честа појава у трудноћи због хормонских промена. Обично трају кратко, али могу бити врло обилна. Крварења из носа трудницама могу бити застрашујућа, али све док се не губи пуно крви, не постоји разлог за бригу. Овај проблем се најчешће санира код куће.

Зашто долази до крварења?

Трудноћа може да изазове проширење крвних судова у носу, повећава се количина крви и капилари лакше пуцају. Крварење је чешћа уколико је трудница прехлађена, има проблем са синусима, пати од алергије или јој се слузокожа носа исуши када је просторија климатизована. Преломи, траума, повишен крвни притисак, поремећај згрушавања крви може проузроковати епистаксу. И волумен плазме у трудноћи расте више него што расте маса еритроцита па долази до физиолошке анемије. Коагулациони фактор попут фибриногена се мења. Такође и коагулација крви се мења за време трудноће, а и због хормоналних поремећаја може да настаје крварење из носа – епистаxис. Крв из носа може да тече само из једне ноздрве, а ређе из обе. Обично крварење траје од неколико секунди до 15 минута.

Да ли треба да идем код лекара?

Углавном се може у кућним условима санирати, међутим ако крваверење траје дуже било би пожељно да потражите помоћ лекара. Крварење из носа, није ретко ни ноћу док спавате, а то може да буде врло озбиљна ствар, јер се крв слива у задњи део грла пре него што излази из носа.

Како зауставити крварење из носа?

Требало би да седите, а никако да сте у лежећем положају. Стисните мекани део свог носа и тако га држите бар десет минута.

  • Ставите лед (затворено паковање) на прегиб носа.
  • Глава се не забацује уназад, као што сви мисле, јер може доћи до гутања крви што изазива мучнину и повраћање.
  • Немојте да дувате нос, већ држите главу изнад нивоа срца током овог периода.

Ако ни после ових савета крварење не престаје обавезно потражите савет лекара и закажите прегледа код код оториноларинголога.

Да ли постоји превенција?

Ако вам се ово често дешава требало би да:

  • Пијете доста течности, како би слузнице биле хидриране
  • Нос треба нежно издуват.
  • Кад кијате држите отворена уста
  • Избегавати сув ваздух и дувански дим
  • Не претерујте са капима за нос, јер могу да вам исуше слузницу носа
Scroll to Top