ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ

Светска недеља дојења сваке године се обележава од 1-7. августа у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење. Овогодишњи слоган је „Иступи за дојење, едукуј и подржи“.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Поливалентна патронажна служба, Служба за здравствену заштиту жена и Служба за здравствену заштиту деце и омладине у сарадњи са Градском управом организовали су акцију у Градској башти поводом обележавања Светске недеље дојења.

„Циљ нам је да подстакнемо будуће мајке и оснажимо их да доје своју децу. Кроз школу за труднице нашег Дома здравља, која ради већ доста година, интезивно радимо на промоцији дојења. И не само ми већ и остале службе наше установе. Нису само здравствени радници важни у промоцији дојења, већ и локална заједница и ми као друштво. Драго ми је што је Градска управа и друштвено одговорне организације имају свест о значају дојења и поставили су клупе за дојење у Градској башти и тиме пружили подршку дојењу на јавном месту“, рекла је Слађана Станић, главна сестра  Поливалентне патронажне служба.

Акцији су присуствовале и будуће мајке, деца са мајкама које доје и супружници као најбоља подршка. То је била прилика да међусобно поделе искуства, проблеме, доживљаје и недоумице у вези са дојењем.

Scroll to Top