ИМУНИЗАЦИЈА СТАНОВНИШТВА ПРОТИВ ГРИПА У СЕЗОНИ 2021/2022.

Грип је велики јавноздравствени и социо-економски изазов, имајући у виду  епидемијшки потенцијал болести и компликације у групама у ризику, који доводи до смањења радне способности  и оптерећености здравственог система.

У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику, трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица старијих од 65 година, код прималаца трансплантата, као и код лица запослених у здравственим установама. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до12 месеци. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.

У Дому здравља “ Др Бошко Вребалов” данас 15.10.2021. године почиње вакцинација становништва против сезонског грипа. Вакцинацију, као и предходних година, спроводи изабрани лекар у реонској амбуланти али постоји и могућност примања вакцине на пункту за масовну вакцинацију.

Тренутно располажемо са тровалентном вакцином против грипа Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” која поред типа АH1N1 (А/Вицториа/2570/2019 (Х1Н1)пдм09-лике вирус), садржи тип АH3N2 (А/Цамбодиа/е0826360/2020 (Х3Н2)-лике вирус) и један тип B (B/Wасхингтон/02/2019 (B/Вицториа линеаге)-лике вирус) у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу за сезону 2021/2022.

Тровалентна вакцина може се применити и за препоручену имунизацију особа узраста 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизација, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

Scroll to Top