ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

Вакцине против сезонског грипа “Инфлувац Тетра” стигле су у Дом здравља “Др Бошко Вребалов” у Зрењанину и одмах су расподељене по градским и сеоским амбулантама. Укупан број приспелих доза је 4600 и вакцина одговара препоруци Светске здравствене организације (за северну хемисферу) и препоруци Европске уније за сезону 2019/2020.

Ова вакцина, по програму Министарства здравља, препоручује се особама са хроничним поремећајем плућног и кардиоваскуларног система, метаболичким поремећајима (посебно особама оболелим од шећерне болести), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом… Препорука Министарства је да вакцину приме и особе смештене у геронтолошким центрима, као и особе запослене и смештене у установама здравствене заштите, сви старији од 65 година и они који су запослени у јавним службама које су у ризику. Труднице и гојазне особе такође спадају у групу којима је препоручено да приме ову вакцину. Време потребно за стицање имунитета је две до три недеље након примања вакцине.

Сви који спадају у ризичне групе или желе да се вакцинишу могу се јавити свом изабраном лекару у матичној амбуланти који ће их упутити у даљу процедуру.

Scroll to Top