ЗАЈЕДНО ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Србија је по обољевању од рака на 18. месту, а по смртности од рака на 2. месту у Европи. То јасно указује на неопходност већег ангажовања на превентиви и раном откривању рака, увођењем организованих скрининг програма.

Циљ обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце 2024. године је промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције, како мера примарне превенције (промоција одговорног сексуалног понашања и ХПВ имунизација), тако и мера секундарне превенције (раног откривања карцинома грлића материце путем Папаниколау теста и редовним посетама гинекологу).

Скрининг  рака грлића материце подразумева преглед, наизглед здравих жена, без присутних симптома болести, којим се могу открити најраније промене у ткиву грлића, када је ефикасност лечење највећа.

Скоро сви случајеви рака грлића материце (99%) повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), изузетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена.

Рак грлића материце је проузрокован неким типовима Хуманог папиломавируса (ХПВ). Генитални ХПВ се углавном преноси сексуалним контактом. ХПВ је веома распрострањен, али већина заражених ХПВ – ом оздрави у период од 6 – 24 месеци, а да често и не зна да је била инфицирана. Међутим, имуни систем неких жена не успева да се ослободи ХПВ-а и ризик за појаву рака материце је тада повећан. Потребно је неколико година да би промене на грлићу материце изазване вирусном инфекцијом која дуго траје, прерасле у рак.

Ефикасни примарни (вакцинација против ХПВ-а) и секундарни приступи превенцији (скрининг и лечење преканцерозних лезија) спречиће већину случајева рака грлића материце.

Поред организованог скрининга рака грлића материце који подразумева преглед ПАП тестом на сваке три године по позиву лекара за жене узраста од 25. до 64. године, свака жена старија од 15 година има право на редован гинеколошки преглед.

У Служби за здравствену заштиту жена Зрењанин,од 2013. године се спроводи организовани скрининг на карцином грлића материце у оквиру Националног програма за рано отркивање рака. У протеклих једанаест година у нашој служби откривено је 230 преканцероза средњег и високог степена ( CIN II и CIN III ) и 71 карцином грлића материце.

Важно је напоменути да су превентивни прегледи бесплатни. У току кратког и безболног гинеколошког прегледа са површине грлића материце узима се брис који се потом шаље у лабораторију, где се анализира под микроскопом у потрази за ћелијама које су измењене. Овај преглед се назива Папаниколау тест. Преглед се никад не обавља у току менструације. Два дана пре прегледа не треба имати сексуалне односе и не треба користити никакве вагиналне таблете.

Жене се позивају путем позивног писма, четири дана у недељи код сваког гинеколога по тачно одређеном плану заказивања. Свака жена која добије позив, а из неког разлога је спречена може се јавити на шалтер службе за здравствену заштиту жена или позвати путем телефона 023/564-532 и информисати се о промени термина. Свакако, уколико сте у годишту планираном за скрининг грлића материце за 2024. годину а нисте добили позив, можете се јавити и добити информацију о укључивању у скрининг програм.

Планирана годишта за позивање у 2024. години су:

1999

1996

1993

1990

1987

1984

1981

1978

1975

1972

1969

1966

1963

1960

Scroll to Top