ЗАПУШЕН НОСИЋ КОД БЕБА

Нос или носна шупљина је саставни део система за дисање, говор и чуло укуса. И све ове функције зависе од правилног носног дисања.

Деца свих узраста имају проблем са запушеним носићем, нека ређе, а нека веома, веома често. Узрок запушеног носића је секрет који „производи“ слузокожа као одговор на различите надражаје.

Већа деца се ,,изборе“, избаце секрет у марамицу или га прогутају, док су бебе сасвим беспомоћне.

Не знају да дишу на уста, не знају да нам кажу шта им смета. Када покушају да сисају, убрзо нервозно одустају. Њихов носић је најчешће запушен због сувог ваздуха у соби у којој бораве.

Зато свим новопеченим родитељима препоручујемо да просторију чешће проветравају и ваздух влаже на доступне начине (овлаживач ваздуха, посуде на радијаторима, сушење бебине гардеробе …)

Када се деси да се носић запуши бебама које су тек изашле из породилишта или у наредном периоду, препорука је да се носић чисти физиолошким раствором. Беба се окрене на страну, у ноздрву која је одозго укапа се неколико капи, сачека минут-два да капи прођу у грло, па се окрене на другу страну и у другу ноздрву такође укапа неколико капи. Ако је потребно, остатак секрета се може извући усисавањем помагалима која се могу наћи у апотекама.

Физиолошки раствор није лек, само име каже шта је. Може се несметано користити колико год пута треба, у периоду који нема ограничење. Важно је да се носић бебе испира сваки пут када је запушен, а нарочито пре подоја

Scroll to Top