ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНА

У Србији се 31. јануара под слоганом „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација“ обележава Национални дан без дувана. Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашава значај заштите младих од употребе дувана  и указује на нове изазове у вези са дуваном са којима се млади сусрећу.

Дувански дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења. У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу осам милиона људи односно више од 20 000 сваки дан. У Србији, најмање 15 000 људи сваке године превремено умре због пушења.

Употреба дувана је повезана са настаном бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај, а докази о болестима изазваним дуваном се повећавају већ деценијама.

Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима, 17% је узроковано употребом дувана и пасивним пушењем. Пушење је такође повезано са раком плућа као последица директног излагања плућа карциногенима у дуванском диму. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са оболевањем од других малигних обољења као што су рак бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха.

У оквиру обележавања овог значајног датума из календара здравља Дом здравља “Др Бошко Вребалов”, Зрењанин организовао је низ акција. Патроназна служба Дома здравља ученицима В разреда, свих основних школа на територији Града Зренајнина одржала је предавање на тему “Заштитимо се од дувана”. Такође су Патронажна служба и Превентивни центар у сарадњи са Заводом за јавно здравље Зрењанин делили едукативни материјал у маркету  Гомеx Тотал. Саветовалиште за младе, Завод за јавно здравље Зрењанин у организацији Црвеног крста одржали су предавање ученицима средње школе Никола Тесла на тему “ Штетност дувана по здравље”.

Scroll to Top