ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАЦИ О РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

„БОЉЕ ПРЕВЕНЦИЈА, НЕГО ИНТЕРВЕНЦИЈА“

Пројекат Министарства здравља Републике Србије и Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин

Рак грлића материце је 3. по учесталости малигних тумора у свету и са више од 500.000 нових случајева сваке године, чини 8.8% свих случајева рака код жена. Већина случајева рака грлића материце (око 80%) открива се у мање развијеним регионима света, где је просечна инциденца 17.7/100.000 жена, што је скоро два пута више него у развијенијим регионима где она износи 9.1/100.000 жена. Слично обољевању, највећи број смртних случајева од рака грлића материце дешава се у мање развијеним регионима, у којима је морталитет скоро три пута виши него у развијеним деловима света.

Србија је 2002. године имала највећу стопу обољевања од рака грлића материце у Европи, 27.3/100.000 жена. Захваљујући покретању програма ОРГАНИЗОВАНОГ СКРИНИНГА од 2012 године, Србија је данас на петом месту по инциденцији обољевања са 24.1/100.000 жена, после Румуније, Македоније, Бугарске и Литваније.  Ипак, ова инциденција је двоструко већа од просечне стопе обољевања у Европи која износи 10.6/100.000.

У Србији је рак грлића материце, после карцинома дојке, плућа и ректума, на 4. месту и чини у Војводини 7,2%, а у Централној Србији 8.7% свих новооткривених случајева канцера код жена.На основу регистрованих стопа оболевања и умирања, као и на основу најновијих процена Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), Србија се и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања у Европи.

Према Регистру за малигне болести Института за онкологију Војводине, инциденција рака грлића материце је у Војводини, је око 21/100.000 жена. То је нешто мање него у Централној Србији где је инциденца око 24 /100.000.

Карцином грлића материце је 4. по реду узрок смрти међу малигнитетима код жена одмах после карцинома дојке, плућа и ректума. Смртност у централној Србији постепено се повећавала све до 2000. године од када је стабилна и износи 6.9/100.000 жена. Сваке године у Србији око 1.200 оболи, а 600 жена умре од рака грлића материце.

Старосна дистрибуција рака грлића материце раније је показивала типичан пораст после 30 година, са врхом учесталости код жена старосних група од 45 до 59. године живота. Последњих година врх у обољевању од рака грлића материце помера се према млађим старосним групама! У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у најстаријем узрасту, 75 и више година.

*  *  *

Један од разлога велике смртности од овог обољења у нашој популацији јесте и чињеница да је у првој фази ова болест углавном без симптома, или су они неспецифични, па се готово 2/3 жена први пут јави гинекологу када је болест већ узела маха. У тим случајевима само лечење постаје тешко и неизвесно, и поред изузетно захтевног оперативног захвата, захтева и додатну примену агресивне радиотерапије, што доводи до значајног продужетка лечења, различитих компликација и умањује шансе за квалитетан живот и излечење.

Рак грлића материце је излечив 100% ако се открије у раној преинвазивној фази болести која некада траје и дуже од 10 година, то је главни разлог због чега пацијенткиње треба да се одазову на позив за СКРИНИНГ обољења грлића  – узимање и анализа ПАП-а бриса.

Scroll to Top