ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ

Дом здравља “Др Бошко Вребалов” је Националну недељу промоције дојења обележио здравствено васпитним активностима у складу са епидемиолошком ситуацијом.

У оквиру школе за обуку трудница одржан је онлине час промоције дојења. Часу су присуствовале труднице које су уз савете патронажних сестара имале прилику да чују искуства младих мајки у вези са дојењем и поставе им питања. Труднице су биле задовољне овим начином предавања и активно учествовале.

Промотивне активности одржане су и у службамама за Здравствену заштиту жена и деце. Направљен је едукативни пано са циљем промоције дојења. 

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”. Слоган овогодишње Светске и националне недеље дојења указује нам на важност дојења у очувању животне средине и њен утицај на климатске промене, као и на императив заштите, промовисања и подршке дојењу за здравље људи и здравију животну средину.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.