ДИЈАБЕТЕС И ПОРОДИЦА

Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса 2018. и 2019. године је „Дијабетес и породица” и обележава се са слоганом „Дијабетес утиче на породицу”.

Активности ове кампање у борби против дијабетеса, коју ће Интернационална дијабетес федерација (ИДФ) спроводити наредне две године, имаће за циљ:

 • Подизање свести о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружања подршке таквим породицама.
 • Промоцију улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији и едукацији о дијабетесу.

Тренутно преко 425 милиона људи живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, правилну и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Породица игра кључну улогу у модификацији фактора ризика за тип 2 дијабетеса, на које можемо утицати и мора јој се обезбедити образовање, ресурси и здраво животно окружење.

Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Рана дијагноза и лечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса и постизање бољих исхода болести. Све породице су потенцијално погођене дијабетесом, тако да је свест о знацима, симптомима и факторима ризика од виталног значаја за његово раније откривање.

Дијабетес у Србији

 • У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.
 • Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес.
 • Половину оболелих чини радно способно становништво.
 • Приближно 39% оболелих није дијагностиковано и не зна да има дијабетес.
 • Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса.

О мом дијабетесу брине и моја породица:

 • Управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болести. Подршка породице је кључна.
 • Сви здравствени радници треба да поседују знања и вештине како би помогли појединцима и њиховим породицама у управљању дијабетесом.
 • Континуирано образовање и подршка треба да буду доступни свим појединцима и њиховим породицама као помоћ у управљању дијабетесом.
 • Неопходни лекови и дијабетолошка здравствена заштита морају бити доступни свакој породици.

Поливалентна патронажна служба Дома здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин, у циљу обележавања светског дана здравља под слоганом “дијабетес и породица” спровела је активности мерења артерисјког крвног притиска и одређивање вредности шећера у крви заинтересованим грађанима у просторијама месне заједнице Вељко Влаховић, маркету ПерСу у  Немањиној улици и маркету Гомеx у улици Цара Јована Ненадова. Уз пружене савете уручен је и едукативни материјал.

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=%D0%94%D0%98%D0%88%D0%90%D0%91%D0%95%D0%A2%D0%95%D0%A1+%D0%98+%D0%9F%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%A6%D0%90&url=https%3A%2F%2Fwww.dzzrenjanin.rs%2F%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0%2F&via=">">Tweet
0 Shares