ДЕХИДРАТАЦИЈА

Дехидрација је знак да у организму нема довољно течности колико му је потребно, тачније да тело избацује више течности него што се надокнађује. Обично настаје нагло и може да буде веома опасна. Стога воду не треба пити само када осетите жеђ, већ умерено треба константно хидрирати организам.

Који су најчешћи симптоми дехидрације код трудница?

Жеђ је први симптом да је дошло до дехидрације организма и овај симптом никако не треба игнорисати, јер може да доведе до озбиљних последица.

Знаци дехидрације још су и вртоглавица до које долази због пада притиска, главобоља, која некада може да прерасте у мигрену, умор, мучнина, сува кожа, а нарочито усне.

Тамно жута боја урина, као и непријатан мирис, такође су симптоми дехидрације, иако и витамини које труднице узимају могу да буду разлог за ову појаву.

Најбоља превенција и лек за дехидрацију је конзумирање воде.

Некада разлог дехидрације могу да буду повраћање и дијареја, па се консултујте са лекаром који ће вам, уколико је потребно, препоручити које лекове треба да пијете. Такође, у случају озбиљније вртоглавице, главобоље или малаксалости одмах позовите лекара.

Најбољи начин да спречите дехидрацију је конзумирање препоручене количине воде. Оптимални минимум колико воде трудница треба да пије током дана износи од 1.8 до 2.5 л, па чак и више уколико је потребно.

Избегавајте кофеин, слатке сокове и чајеве који подстичу мокрење.

Најбоље је да пијете чисту воду, у коју понекад можете исцедити лимун или поморанџу.

Колико дехидрација може бити опасна током трудноће?

Дехидрација организма може бити веома опасна нарочито у трудноћи и може да узрокује низ компликација. Уколико занемарите прве симптоме дехидрације, они могу значајно да се погоршају.

У првим месецима може да погорша јутарње мучнине, главобоља може да доведе до јаке мигрене, а можете се осећати и веома малаксало и уморно, а могу се чак јавити и несвестице.

У другом и трећем триместру дехидрација може да узрокује појачане контракције које могу да доведу до превременог порођаја. Такође, дехидрација може да доведе до повишене температуре, услед које се јављају грчеви у мишићима, вртоглавица, отицање…

Scroll to Top