ГРЧЕВИ У НОГАМА КОД ТРУДНИЦА

Зашто се јављају грчеви у ногама?

Грчеви у ногама јављају се код већине трудница, најчешће у другом тромесечју. Ова појава није опасна за маму и бебу, али је код неких жена доста болна и зато су оне често узнемирене.

Грчеви се више јављају ноћу, него дању, али ово није правило. Најчешћи разлог за грчење ногу јесте недостатак магнезијума. Мада, још увек се не зна тачно зашто неке труднице имају чешће грчеве у ногама у односу на друге.

Стручњаци кажу да разлози могу бити различити, а неки од њих су већи притисак на ноге, јер како трудноћа одмиче, грчеви се јављају чешће, због телесне тежине. Међутим, они се јављају и због притиска материце на крвне судове, који враћају крв из ногу ка срцу. Уколико имате грчеве у ногама обавезно пријавите гинекологу, који треба да открије узрок и да вам препише терапију.

Како спречити грчеве у ногама?

Да бисте умањили болове треба да избегавајте дужа стајања, немојте дуго да седите, а није препоручљиво ни седење са прекрштеним ногама.

Кад имате времена, истежите мишиће у листовима, а ову процедуру поновите и неколико пута пред спавање.

Помоћи ће вам и лагане вежбице. Седите на кревет или на под, испружите ноге, окрећите зглобове и мрдајте прстима на стопалима. Идите у свакодневне шетње бар 15 минута, ако вам доктор није рекао другачије.

Не напрежите се, избегавајте стресне ситуације и пазите да се не преморите. Замолите неког од укућана да вам после туширања благо измасира листове, а потом и целе ноге.

Ако вам лекар препише, узимајте и калцијум, јер недостатак калцијума је често повезан са грчевима у трудноћи.

Једите храну која садржи магнезијум. Њега има у зеленој салати, спанаћу, блитви, јабукама, сувим смоквама. Уносите у организам млечне производе, семенке сунцокрета. Препоручљив је лосос, али и кромпир и парадајз. Ако патите од ове појаве, смањите унос соли, једите мање црвеног меса и избегавајте газирана пића.

Како ублажити грчеве?

Ако нисте успели да елиминишете грчеве, пробајте бар да их ублажите. Уколико вас ухвати грч, истегните тај мишић колико год вас то болело. Истегните прво пету, па полако рукама померајте прсте према лицу.

Ово је доста болна вежба, али када је урадите грчење ће престати. Кад грчење и бол умину, узмите флашу са топлом водом и њоме масирајте мишиће. Још боље би било да вам то неко други уради.

Ако вас је грч ухватио у стопалу, ставите флашу на под и полако прелазите ногом преко ње померајући је напред-назад. Пре него што кренете на спавање разгибајте прсте и зглобове кружним покретима и масажом.

Scroll to Top