ВИТАМИНИ У ТРУДНОЋИ

Током трудноће жени је неопходан повећан унос неколико витамина да би се омогућио правилан развој ткива и бебе али и ње саме. Витамини су супстанце које су организму неопходне у врло малим количинама, пошто их он не производи морају додатно да се уносе исхраном и суплементима.

Током трудноће, потребна количина витамина се лако уноси правилном исхраном, али ипак на неке од витамина морате да обратите посебну пажњу!

Витамин Ц

Витамин Ц је веома важан за подизање општег имунитета организма. Помаже у стварању колагена у везивном ткиву, а самим тим је неопходан при зарастању рана, чини ћелије снажнијим, помаже организму да апсорбује гвожђе, калцијум и фолну киселину. Има га довољно у свежем воћу и поврћу.

Прави мали извори витамина Ц су наранџе, лимун, грејпфрут, паприка, јагоде, купус, парадајз, броколи, кромпир и боровнице.

Витамин Д

Овај витамин је добро познат као основна компонента неопходна за добру апсорпцију калцијума, а нарочито је важан за развој зуба и костију фетуса. Лако се уноси правилном исхраном богатом млечним производима.

Витамин Д у намирницама се налази и у зеленој салати, жуманцету, рибљем уљу, путеру, џигерици, сардинама… Организам може и сам да произведе витамин Д ако је кожа довољно изложена сунцу, међутим током сунчања ваља бити екстра опрезан.

Витамин А

Током трудноће неопходно је повећати унос витамина А, пошто је потребан за нормалан раст и развој фетуса.

У исхрани витамин А се налази у два облика: са ретинолом и бета-каротином. Ретинола највише има у храни животињског порекла – џигерици и рибљем уљу. Бета-каротин је заслужан за наранџасту и жуту боју у поврћу и воћу тако да је јасно где се налази. Правилном исхраном, богатом воћем и поврћем може се лако постићи правилан унос овог витамина, ако се избегава чест унос производа са ретинолом, нпр. џигерице.

Витамин Б12

Овај витамин, као и фолати, неопходан је за раст ћелија и развој нервног система. Такође, Б12 је важна компонента у спречавању анемије труднице.

Витамин Б6

Овај витамин је неопходан за обраду карбохидрата, липида и масти. Налазимо га у месу, џигерици, бананама, жуманцу и махунаркама.

Scroll to Top