ВЕЛИКИ ПРИТИСАК НА РЕСПИРАТОРНИ ЦЕНТАР А СЛАБ ОДАЗИВ НА ВАКЦИНАЦИЈУ

У последњих неколико дана сведоци смо изузетно великог притиска на Респиротирни центар као и наглог повећања броја зажарених суграђана COVID-19 вирусом. Током протекле недеље просечно је у Респираторном центру рађено око 150 првих и контролних прегледа и око 140 тестирања пацијената са симптомима. Услед великог прилива пацијената Дом здравља “Др Бошко Вребалов” заједно са колегама из Бање Русанде И Опште болнице оформио је још две лекарске екипе и два узорковача, тако да у Респираторном центру сада раде по две комплетне екипе у обе смене.

Велики притисак трпи и Служба за здравствену заштиту деце и омладине који на дневном нивоу тестирају око 30 до 40 деце са симптомима. Омикрон сој показао је своју снагу у лаком ширења у млађој популацији.

Систем у Дому здравља стављен је пред великим изазовом јер је повећан број и зараженог особља у свим службама, те је организација рада изузетно отежана.

Са дуге стране наилазимо на парадокс у вакцинацији. Насупрот великим гужвама у Респираторном центру на вакциналном пункту у Хали влада затишје. Заинтересованост за вакцине у нашем граду је на изузетни ниском нивоу. У просеку дневно се вакцинише око 50 пацијената (укупно све три дозе) што је незадовољавајући број. Нашим суграђанима омогућено је да се вакцинишу на пункту у Спортској хали, без реда чекања, кроз процес који траје 15 минута. Када поредимо број вакцинисаних на дневном нивоу од пре само два месеца када их је било око 400 видимо изузетан пад.

Морамо и даље имати на уму да је вакцинација једино оружје у борби против корона вируса.

Scroll to Top