ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

Након извршене дистрибуције вакцина против сезонског грипа, данас, 2.10.2023.г. почиње вакцинација за грађанство по свим амбулантама Дома здравља „Др Бошко Вребалов“. Дистрибуирано је 5030 доза вакцине Influvac tetra и сви заинтересовани грађани могу се јавити свом изабраном лекару како би примили своју дозу.

Четворовалентна вакцина против грипа садржи два типа А вируса грипа и два типа Б овог вируса, у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2023/2024. године, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање грипа у популацији у сезони која следи.

Време неопходно за стицање имунитета износи две до три недеље након вакцинације, а поствакцинални имунитет варира и траје од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања сојева вируса грипа које се дешава током сваке године односно сезоне.

Имајући у виду различиту ефективност вакцине према узрасним категоријама, потребно је напоменути да се код вакцинисаних особа и у случају оболевања развија блажа клиничка слика и спречавају могуће теже компликације.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19 или вакцином против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније за лица у посебном ризику, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Вакцина против грипа је најефективнији и најбезбeднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

Scroll to Top