БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 17. до 23. јануара 2022. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган 16. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и обавити превентивни преглед.

Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести.

Током 2022. године биће разматрана могућност за спровођење препоручене вакцинације       девојчица и дечака против хуманог папилома вируса о трошку државе.

У Служби за здравствену заштиту жена се тренутно не спроводи организовани скрининг рака грлића материце, одлуком надлежних установа због епидемиолошке ситуације везане за пандемију са САРС – ЦоВ – 2. Међутим на редовним превентивним гинеколошким прегледима пацијенткињама се узимају ПАП –а брисеви и ради колпоскопија непрекидно од почетка пандемије.

Током 2021. године откривено је 6 случајева малигних карцинома материце.

Препорука лекара је да се не одлажу преветивни гинеколошки прегледи уз поштовање основних мера спречавања ширења пандемије. Прегледи се могу заказати путем телефона или лично на шалтеру Диспанзера за жене, почевши од 10. у месецу, за наредни месец.

Scroll to Top