БОЛОВИ У ТРУДНОЋИ

Бол у леђима

Бол у леђима је релативно чест у трудноћи, а последица је повећања телесне масе, мењања става жене, с обзиром да се мења статика због раста материце, али може бити и један од симптома превременог порођаја. Ако вас боле леђа, обавезно се јавите лекару, да отклони сумњу да се ради о почетку превременог порођаја. Када знате да није у питању та компликација трудноће, треба да покушате да отклоните бол.

Наравно, као и увек, најбоље је спречити а не лечити, па о томе треба мислити раније – покушајте да добијање на тежини држите под контролом, једите правилно, избегавајте ципеле са високом штиклом, а носите ципеле са средњом висином пете које се и иначе препоручују у трудноћи. Немојте стајати дуго, а када седите, исправите ледја и ноге подигните на мало узвишење. Спавајте на тврдом мадрацу, са јастуком испод трбуха и између колена, да све буде у истој равни.

С обзиром на то да треба да избегавате било какво напрезање кичме, немојте дизати тешке ствари, што укључује у дизање деце. Ако морате нешто да подигнете, савијте се у коленима, и исправите кичму, тако да колена, а не кичма трпе оптерећење.

Некада може да помогне и масажа – и то не само професионална. Замолите мужа да вам намаже уље на доњи део леђа, и онда благим притиском масира мишиће са обе стране кичме, од доле га горе и ка упоље.

Осетљиве груди

Треба да носите грудњак који одговара вашим грудима током трудноће – вероватно вам треба већи него до сада, а и то са широким бретелама које могу да носе тежину груди. Обавезно треба да буде од природног материјала и гладак изнутра, без чипке и украса, јер ће на тај начин и брадавице бити заштићене.

Осећај да не могу да надишем

Да, али треба да то споменете вашем лекару, с обзиром да, ако то траје дуже или вам причињава проблем, некада морате да консултујете и кардиолога. Пазите на тежину и обратите пажњу на то како се држите – исправите кичму и држите се право, посебно када седите.

Scroll to Top