БОЛОВИ У ТРУДНОЋИ

Бол у леђима

Бол у леђима је релативно чест у трудноћи, а последица је повећања телесне масе, мењања става жене, с обзиром да се мења статика због раста материце, али може бити и један од симптома превременог порођаја. Ако вас боле леђа, обавезно се јавите лекару, да отклони сумњу да се ради о почетку превременог порођаја. Када знате да није у питању та компликација трудноће, треба да покушате да отклоните бол.

Наравно, као и увек, најбоље је спречити а не лечити, па о томе треба мислити раније – покушајте да добијање на тежини држите под контролом, једите правилно, избегавајте ципеле са високом штиклом, а носите ципеле са средњом висином пете које се и иначе препоручују у трудноћи. Немојте стајати дуго, а када седите, исправите ледја и ноге подигните на мало узвишење. Спавајте на тврдом мадрацу, са јастуком испод трбуха и између колена, да све буде у истој равни.

С обзиром на то да треба да избегавате било какво напрезање кичме, немојте дизати тешке ствари, што укључује у дизање деце. Ако морате нешто да подигнете, савијте се у коленима, и исправите кичму, тако да колена, а не кичма трпе оптерећење.

Некада може да помогне и масажа – и то не само професионална. Замолите мужа да вам намаже уље на доњи део леђа, и онда благим притиском масира мишиће са обе стране кичме, од доле га горе и ка упоље.

Осетљиве груди

Треба да носите грудњак који одговара вашим грудима током трудноће – вероватно вам треба већи него до сада, а и то са широким бретелама које могу да носе тежину груди. Обавезно треба да буде од природног материјала и гладак изнутра, без чипке и украса, јер ће на тај начин и брадавице бити заштићене.

Осећај да не могу да надишем

Да, али треба да то споменете вашем лекару, с обзиром да, ако то траје дуже или вам причињава проблем, некада морате да консултујете и кардиолога. Пазите на тежину и обратите пажњу на то како се држите – исправите кичму и држите се право, посебно када седите.

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=%D0%91%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%92%D0%98+%D0%A3+%D0%A2%D0%A0%D0%A3%D0%94%D0%9D%D0%9E%D0%8B%D0%98&url=https%3A%2F%2Fwww.dzzrenjanin.rs%2F%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%83-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%9B%D0%B8%2F&via=">">Tweet
0 Shares